Václav Klaus při přebírání ruské ceny: Západ toho o nás i o vás ví strašně málo. Realita není western s padouchy a hodnými hochy

23.11.2014 18:21

Exprezident Václav Klaus převzal v Moskvě cenu Jegora Gajdara, již zesnulého někdejšího ruského premiéra, jenž bývá označován za autora ekonomických reforem v zemi z počátku 90. let minulého století. Portál Protiproud poznamenává, že se tento významný akt odehrál za okázalého nezájmu hlavního proudu českých médií. Server proto přináší Klausův projev. V něm vysvětluje, proč nám Západ nerozumí, proč je třeba respektovat Rusko a proč mezinárodní politiku nemůžeme vnímat jako western.

Václav Klaus při přebírání ruské ceny: Západ toho o nás i o vás ví strašně málo. Realita není western s padouchy a hodnými hochy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

"Česká primitivní protiruská mediální propaganda si s tím poradit nemůže. Musela by totiž připustit, že Rusko je relativně standardní demokracií, kde funguje vláda a opozice daleko normálněji než třeba nyní u nás. A protože Václav Klaus je v Rusku pokládán – oprávněně – za liberálního ekonoma, dostalo se mu právě tohoto ocenění. Současně je však vnímán, stejně oprávněně, jako politik, který brání konzervativní hodnoty západní civilizace – v čemž je naopak blíže ruské vládní pozici. A na ukrajinskou krizi má i proto jasný názor, jenž se se současným válečnickým politickým mainstreamem Západu v mnohém rozchází," analyzuje server české novinářské mlčení kolem Klausovy cesty do Moskvy.

Přečtěte si celý projev Václava Klause

Co tedy exprezident řekl, když cenu přebíral? V úvodu zavzpomínal na samotného Gajdara, s nimž se prý několikrát osobně setkal a těchto setkání velmi cenil. Podle jeho názoru šlo o přátelského muže a velmi významného liberálního ekonoma.

Západ nám stále tak úplně nerozumí, míní Klaus

Následně se vyjádřil k výročí pádu komunismu u nás a obnovování studené války, které  vidíme dnes. "Drtivá většina občanů by potvrdila, že jsou rádi, že je komunismus pryč," prohlásil exprezident s tím, že svoboda nám přinesla řadu výhod. Zdůraznil dále, že komunismus nebyl poražen, ale zhynul na vlastních problémech.

Celý text ZDE

Bohužel jsme prý také brzy poznali, že Západ toho o nás ví poměrně málo, alespoň ve srovnání s tím, co jsme v Československu věděli o Západu i navzdory tomu, že nám vládl autoritářský režim.  "Obávám se, že tato asymetrie je zde stále a že zčásti vysvětluje i současná nedorozumění," pokračoval.

Rusko a Ukrajina

Pravda, některé země se po pádu komunismu již stačily změnit na standardní demokracie, v nichž je respektována pestrost názorů, zatímco jiné země zatím jen kráčí po této cestě a ještě nemají "splněno". Rusko podle exprezidenta patří spíše do druhé skupiny zemí. A přece by jeho kritici neměli opomíjet velké změny, které se v této zemi již odehrály. Díky nim si prý Rusko zaslouží, aby bylo respektováno jako odpovědný partner v zahraniční politice.

Ukrajina je zemí, která podle Klause v procesu transformace selhala a chceme-li řešit důsledky tohoto selhání, musí Západ a Rusko dospět ke kompromisu. Svět podle exprezidenta nemůžeme vnímat jako western, v něm vystupují hodní hoši proti zlým. A přece se to děje. Lidé věří spíše novinovým titulkům, než aby se zamysleli.  

"Svět není černobílý. Realita není western, v němž vystupují padouši a hodní hoši. Nikdo přece nemůže vyhrát deset nula. Vždy budeme muset hledat kompromis, vyjednávat řešení. To platí všeobecně, a platí to i v případě ukrajinské krize. Všichni účastníci, zejména zahraniční, by si to měli uvědomit. Nepřijel jsem pouze převzít tuto skvělou cenu, přijel jsem také vyjádřit - svou přítomností zde v tuto chvíli - svůj nesouhlas s totálním překrucováním událostí na Ukrajině,“ uzavřel své vystoupení Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…