Václav Klaus udeřil z velké akce. Odnesla to Greta Thunbergová a další

12.02.2022 7:06

Ekologičtí aktivisté i mnozí politici říkají, že musíme přijmout Zelený úděl, abychom zachránili budoucnost této planety. Druhý český prezident Václav Klaus má však za to, že musíme zachránit přítomnost, musíme zachránit naši svobodu, která je stále více svazována Green Dealem, covidismem a dalšími pouty.

Václav Klaus udeřil z velké akce. Odnesla to Greta Thunbergová a další
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý prezident ČR, Václav Klaus

V projevu na konferenci Vídeňský kongres Václav Klaus konstatoval, že zásadním úkolem dneška není zachránit planetu pro budoucí generace, ale zachránit svobodu. A to nejen pro budoucí generace, ale už pro dnešní časy. Zachraňme přítomnost, hřímal Klaus v projevu, který české veřejnosti předložila MF Dnes.

„Ve vší pokoře bychom měli přijmout, že se Západ právě teď nachází v hluboké civilizační krizi a že by naším úkolem mělo být chránit svět (a budoucnost) před touto krizí. Více mne proto trápí dnešek než budoucnost. Neměli bychom od našich dnešních problémů utíkat do budoucnosti. Tím zrazujeme jak generace budoucí, tak nás samotné,“ upozornil Klaus.

Svět se místo toho věnuje záchraně planety pro příští generace a to je podle Klause problém, protože když lidé jako Greta Thunbergová říkají, že musíme zachránit planetu pro budoucí generace, už neříkají, jestli hledí 2 roky dopředu, 20 let dopředu, 200 let dopředu nebo 2000 let dopředu? Určení časového horizontu by podle Klause bylo dost zásadní a zároveň to ukazuje nesmyslnost těchto úvah Grety Thunbergové a dalších aktivistů.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí
Historie nám ukazuje, že pokrok jde kupředu a to, co se před 200 lety zdálo nezvladatelné, je díky dnešním moderním technologiím běžné. A za dalších 200 let to bude stejné. To, co se nám dnes jeví jako obrovský problém, za 200 půjde řešit mnohem snáz. Klaus však zdůraznil, že to už nebude naším úkolem, ale těch generací, které za 200 let budou žít ve své přítomnosti.

Lidé to podle něj dokážou, ale musí k tomu mít svobodný prostor.

„Základním principem musí zůstat svoboda. Nesnažme se diktovat či předurčovat budoucnost. O to usilovaly všechny nedemokratické systémy, ale všechny selhaly a vedly ke katastrofám. Našim nástupcům bychom měli předat svobodný svět, demokracii. Měli bychom jim ponechat možnost činit svá vlastní rozhodnutí, měly by být ‚free to choose‘ (mít svobodně na výběr),“ uvedl druhý český prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…