Válka o GIBS nabírá na obrátkách. Babiš prý znovu útočí

20.04.2018 12:15

Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) prý před časem tlačil na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, aby raději sám a potichu odešel z funkce, než k tomu bude přinucen jinak. Murín to tehdy odmítl. Nakonec přece jen odejde, ale Babiš podle informací deníku Právo i tak sáhl k další kritice inspekce.

Válka o GIBS nabírá na obrátkách. Babiš prý znovu útočí
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Andrej Babiš dosáhl svého. Z postu šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů odejde Michal Murín. Částečně ze zdravotních důvodů a částečně proto, aby se jeho pozice nestala rozbuškou k další politické krizi. Babiš dlouhodobě dával najevo, že Murín nemá jeho důvěru. Teď se však zdá, že odchod Murína z funkce Babišovi nestačí. Deník tvrdí, že Babiš rozcupoval výroční zprávu GIBS a vrátil ji k přepracování. Stalo se tak vůbec poprvé od vzniku inspekce.

„Ta zpráva je naprosto nedostatečná. Chybí v ní základní údaje, které by blíže rozebraly zjištění inspekce, a postrádáme v ní i nápravu některých jevů,“ okomentoval své rozhodnutí předseda vlády. Už v březnu si Babiš stěžoval, že Murín v minulosti dostal 70 milionů korun na nábor nových pracovníků, ale nové lidi nenabral. Sumu rozdělil na platy stávajícím pracovníkům. Plat příslušníků inspekce se pohyboval okolo 50 tisíc korun.

Sluší se dodat, že hnutí ANO uspělo i v případě hlasování sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Předsedou tohoto orgánu se stal poslanec Babišova hnutí Jiří Mašek. Především pravicová opozice je z tohoto vývoje situace takřka zděšena. Obává se, že Babiš se může pokusit ovlivnit vývoj v kauze Čapí hnízdo, ve které je sám trestně stíhán.

V loňském roce inspekce prověřovala 551 případů, v nichž příslušníci bezpečnostních sborů mohli spáchat protiprávní jednání. 541 případů z toho se ukázalo jako oprávněných. Stíháno nakonec bylo 135 policistů, 30 příslušníků vězeňské služby a 22 celníků. Dále bylo zdokumentováno 56 případů korupčního jednání, mezi které je počítán i neoprávněný prodej informací. Narostl nejen počet prodaných informací, ale také obecně počet úniků informací. GIBS loni zaznamenala 81 úniků.

Ve zprávě se také píše, že GIBS sáhla i k použití odposlechů, a to ve 172 případech, ale asi u 10 procent případů odposlechů nebyly pořízeny žádné záznamy.  

Právě kvůli korupčnímu jednání má ke zprávě výhrady i ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, jemuž ve zprávě scházely nějaké nápravné mechanismy, které by pomohly počet korupčních případů snížit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…