Válka o miliony mezi Svěrákem a mladým Smoljakem. Létají slova o parazitech a podvodnících

16.02.2019 16:53

O peripetiích týkajících se nakládání s autorskými právy Ladislava Smoljaka píše server Info.cz. Bojuje totiž o ně jeden ze čtyř potomků Smoljaka Filip, a to se Zdeňkem Svěrákem a s Českým rozhlasem.

Válka o miliony mezi Svěrákem a mladým Smoljakem. Létají slova o parazitech a podvodnících
Foto: Archiv Filipa Smoljaka
Popisek: Ladislav Smoljak v hledišti

Filip Smoljak uvádí, že Český rozhlas poměrne intenzivně užil autorská práva Ladislava Smoljaka, a to bez předchozího souhlasu. „Je to o to smutnější, že za užití majetkových autorských práv zaplatil někomu jinému než autorům,“ sdělil s tím, že šlo o poměrně vysokou částku, jež byla vyplacena zcela záměrně nesprávnému subjektu a se zřetelnou snahou věc utajit. 

Hovořil o tom, že agentura, jež tvrdí, že má autorská práva na odvysílání her Divadla Járy Cimrmana, s nimi tuto věc nikterak nekomunikovala. „Divadelní agentura Echo zastupuje herce Divadla Járy Cimrmana včetně Zdeňka Svěráka, což jí dává v jistém ohledu výsadní postavení. V Rozhlase ale jednoznačně překročila svoje pravomoci v domnění, že může všechno, jednat i za potomky Ladislava Smoljaka a ponechat si jejich peníze, což tedy rozhodně nemůže,“ řekl Filip Smoljak. 

Původní text ZDE.

A uvedl i to, co na to říká Zdeněk Svěrák. „To se lze dočíst v jednom z loňských čísel Respektu, kam Svěrák napsal článek Filipika. Doslova v něm píše: ‚zatímco my hrajeme, Filip se soudí'‘. Skutečnost je ovšem taková, že zatímco dílo stvořili Smoljak – Svěrák, peníze inkasují Kotek – Svěrák. Nejvíc se mě ale dotklo nepravdivé tvrzení, že poškozuji práva svého otce, přestože si i vrabci na střeše cvrlikají, že je poškozuje právě Svěrákův agent,“ zmínil s tím, že jej překvapilo, že Svěrák píše takové nesmysly. 

„Přisuzuji to jeho doktríně ‚neslyším zlo, nevidím zlo‘. Je to umělec, který se zásadně nezabývá žádnými administrativními záležitostmi. A bohužel má obrovský talent na zcela nevhodné a nedůvěryhodné administrativní spolupracovníky,“ poznamenal Filip Smoljak.

V rozhovoru se vyjádřil i k ostatním případům o jiných dědicích tvůrců podobně rozsáhlého díla. „Faktem ale je, že se mi podařilo proniknout do rozličných struktur a sítí nejrůznějších uživatelů, producentů, vydavatelů, agentur, kolektivních správců, právníků, zástupců, zprostředkovatelů, prostředníků. Vulgárně by je bylo možné nazvat parazity. Zůstaňme ale u slušnějšího označení ‚prostředníci‘, v jejichž nekalých sítích se ztrácejí peníze,“ podotkl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…