Varování z BIS, Vrbětice i Babišova chyba. Premiér Sobotka promlouval u Moravce

18.01.2015 13:19

Hlavním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v souvislosti s hrozícími teroristickými útoky hovořil o navýšení rozpočtu BIS. Prozradil také, kdy dostaly tajné služby důležitý úkol. Divákům však také řekl, že Česko bude imigranty potřebovat, například z Ukrajiny či z Ruska. Zmínil také Babišovo pochybení a situaci v české ekonomice.

Varování z BIS, Vrbětice i Babišova chyba. Premiér Sobotka promlouval u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl ve sněmovně "grilován" opozicí. Té se nelíbil navrhovaný rozpočet Úřadu vlády

Hned v úvodu zhodnotil práci BIS a dalších tajných služeb. "Já tu práci zhodnocuji po roce, kdy mám možnost ji sledovat, a nemám k ní výhrady," poznamenal hned na úvod k práci BIS premiér. "Pokud bych shledal nějaké nedostatky v práci ředitele BIS, tak bych na to reagoval, ale v posledních dvanácti měsících jsem nic takového nezaznamenal," pokračoval.

Sobotka je jedním z politiků, kteří stojí za plánem navýšit rozpočet BIS, a to o desítky milionů korun. Ve zkratce řečeno, tajné služby fungují dobře, problém je spíše v tom, že politici či policie na jejich informace mnohdy nereagují adekvátním způsobem. Podle Sobotky se to ukázalo třeba ve Vrběticích či v kauze Státních hmotných rezerv. Konkrétně u Vrbětic vláda dostala od BIS včasné varování, ale vinu za výbuch Sobotka nepřičítá ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO), ale předchozím ministrům, kteří dovolili, aby se na jedno místo nahromadilo tolik munice.

Už před půl rokem prý vláda uložila tajným službám, aby analyzovaly hrozbu islámského radikalismu v Česku. Vláda navíc zvýšila ostrahu některých klíčových míst, jako je Letiště Václava Havla. Musíme si podle premiéra dát pozor na muslimy s evropským pasem, kteří by se vrátili z válečných oblastí. "Česká republika sama o sobě takovýto problém nemá," ujišťoval Sobotka. "Jedním z možných důvodů je fakt, že u nás chybí rozsáhlejší zázemí muslimské komunity. A ta komunita, co u nás je, zatím není radikalizována," pokračoval premiér.

Lidé to snad pochopí, řekl k přijetí syrských rodin v ČR Sobotka

Nehrozí ale, že se tato komunita radikalizuje v reakci na vyjadřování většinové společnosti? Stovky lidí demonstrovaly proti islámu tento pátek na Hradčanském náměstí. Předseda vlády má pochopení pro určité obavy obyvatel. Podle jeho názoru je třeba problémy řešit nejlépe tam, kde vznikají, přičemž Západ bude muset spolupracovat s umírněnými muslimy proti radikálům. Jako spojence vidí například Turecko. které se musí vypořádat s vlnou uprchlíků.

Zároveň ale vyjádřil naději, že Češi budou mít pochopení pro přijetí několika syrských rodin na našem území. "V dalších měsících s podobnými projekty nepočítáme, v dalších letech uvidíme podle situace. Proto jsme se rozhodli přednostně pomáhat lidem na místě, na což vláda uvolnila sto milionů korun," řekl premiér.

I my budeme potřebovat imigranty, z Ruska nebo z Ukrajiny

I Česko bude podle Sobotky lákat imigranty, protože naše populace stárne, ale musíme si vybírat také imigranty, kteří nám jsou kulturně blíže, jako třeba ty z Ukrajiny či z Ruska. Z těchto zemí k nám již imigranti přišli a podle Sobotky se dobře integrují v naší společnosti.

Babišova chyba a situace v České ekonomice

Ve vysílání došlo i na firmu, která na českém území spravuje ropovod Družba. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal jejího ředitele a dodnes nevysvětlil proč, což Sobotka považuje za chybu. Babiš se k tomu podle jeho názoru měl vyjádřit. Podle Sobotky by navíc stálo za to v budoucnu spojit podniky MERO a ČEPRO, přičemž by jako strategické podniky měly tyto zůstat pod kontrolou státu.

Premiér zhodnotil také dění v české ekonomice. Kdyby prý bylo čistě na něm, jeho vláda už by stanovovala pevný termín pro přijetí eura. Koaliční partneři si to ale nepřáli a Sobotka to respektuje. "Já jsem přítelem společné evropské měny," zdůraznil. Turbulence, kterými v posledním týdnu koruna prošla, měl prý na svědomí např. pokles cen ropy a ne úplně silný růst v eurozóně. "Mimo jiné také proto přišel předseda EK Juncker s investičním balíčkem," uvedl premiér.

Rok vlády v kostce

V pondělí vláda zhodnotí své roční působení. Něco se podařilo, něco ne a na to je třeba si posvítit. Z pohledu ČSSD prý nebude třeba revidovat koaliční smlouvu. "Já vidím jako nejvyšší prioritu rychle schválit zákon o elektronické evidenci tržeb," prozradil. V obecné rovině považuje za důležité se již dnes zabývat přípravou rozpočtu na rok 2016. "Pak jsou to některé zákony, které jsme zatím nestihly, což je novela zákona o státním zastupitelství, novela ústavy," pokračoval premiér.

Ministry za ČSSD podle Sobotky nebude třeba měnit. V případě koaličních partnerů bude třeba napřed zhodnotit jejich práci s domovskými stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…