Včerejší volby v Luhansku a Doněcku prý byly jako za časů Sovětského svazu

03.11.2014 11:28

Jako za sovětských časů připadaly včerejší volby ve východoukrajinském Doněcku redaktorovi Mladé fronty Dnes Luboši Palatovi. Podle něj probíhaly jak doněcké, tak luhanské volby podle komunistického modelu. A opozici vládním stranám dělali jiní vybraní separatisté, kteří se neodlišují ani programem, ani ničím jiným.

Včerejší volby v Luhansku a Doněcku prý byly jako za časů Sovětského svazu
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

„Neděláme si s manželem žádné iluze, víme, že to žádné normální volby nebudou,“ svěřila se redaktorovi šedesátnice Věra, která bydlí s manželem na okraji Doněcku. „Ale bojíme se nejít hlasovat. Nevíme, co by nás čekalo, kdybychom se voleb nezúčastnili. Už takhle je tu život dost těžký,“ dodala Věra s tím, že všem je jasné, že vyhraje Zacharčenko.

Obává se, že volby stejně nic nezmění. „Důchod nám už několik měsíců nevyplácejí a manžel si pro něj musel dojet do Kyjeva,“ posteskla si.

Volby v Luhansku očima reportéra ParlamentníchListů.cz: Čtěte ZDE

Ani na ministerstvu informací nevěděli, kdo proti Zacharčenkovi kandiduje

Podle Palaty byla dotazem, jaké strany budou ve volbách kandidovat, zaskočena i úřednice ministerstva informací Doněcké lidové republiky (DLR) Angelika Brajanová: „Nevím, to se musíte zeptat v ústřední volební komisi,“ uvedla. Palata také upozornil na to, že volby měly velmi podivná pravidla. Hlasovalo se prý i v ruských utečeneckých táborech nebo bylo možné hlasovat i mimo území DLR po internetu, stačilo poslat ofocený doklad.

Ve volbách nešlo o práva Rusů, ale o změnu z demokracie na diktaturu

V komentáři k tomuto tématu pak Palata uvádí, že ve včerejších volbách v Doněcku a Luhansku nešlo o boj o národnostní práva tamních Rusů, ani o protest proti změně orientace z Ruska na EU. Na východní Ukrajině jde podle něj o změnu politického uspořádání z demokracie na diktaturu.

Nikoho by to prý nemělo překvapovat, protože podobné diktátorské loutkové režimy si Moskva „udržuje a vydržuje“ v dalších podobných útvarech, jaké nyní vznikají v Doněcku a Luhansku – v Podněstří, v Abcházii a v jižní Osetii. „V žádném z těchto proruských ‚státečků‘ není ani demokracie, ani svoboda vyjadřování, o právním státě ani nemluvě,“ tvrdí Palata.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…