Ve volbách kandiduje i druhá strana s ANO v názvu. Nenechte se zmást, varuje voliče Charanzová

25.05.2019 10:14

Češi, Moravané a Slezané mají již druhý den možnost vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Lidé, kteří jsou rozhodnuti dát hlas hnutí ANO Andreje Babiše, by se však měli mít na pozoru. Teoreticky se totiž může stát, že odevzdají hlas úplně někomu jinému.

Ve volbách kandiduje i druhá strana s ANO v názvu. Nenechte se zmást, varuje voliče Charanzová
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Andrej Babiš startuje kampaň ANO do eurovoleb 2019

V probíhajících evropských volbách se o hlasy voličů uchází hned 40 politických subjektů. Přitom dva z nich mají v názvu zkratku „ANO“.

Pod číslem 30 kandiduje vládní hnutí ANO Andreje Babiše. Právě toto hnutí slibuje voličům, že Česko v EU ochrání tvrdě a nekompromisně. Voliče loví kupříkladu mezi seniory, kterým Babiš rád vypočítává, co všechno pro ně údajně udělal.

Jenže pod číslem 6 kandidují recesisté, kteří své hnutí nazvali „ANO, vytrolíme europarlament“. Členové tohoto uskupení se v kampani netajili tím, že se dobře baví a že se potřebují dostat do europarlamentu třeba proto, aby vydělali víc peněz. Byty v Praze jsou přece dnes příšerně drahé.

Vtipálci slibují, že Čechům v EU zajistí moře a dopraví prvního Čecha na Mars.

Lídryně Babišova hnutí ANO Dita Charanzová vyjádřila pro server Aktuálně.cz obavy, zda se premiérovi stoupenci nenechají zmást a nedají hlas vtipálkům. „Všimli si, že pod číslem šest, tedy pod nižším číslem, než máme my, je jiná strana, která má v názvu slovo ANO. Jak si procházejí těmi lístky, první, co vidí, je tohle. Až pak si přečtou jména na kandidátce a zjistí, že my máme až číslo třicet,“ řekla Charanzová. 

Není přitom bez zajímavosti, že vtipálci se na účet Babišova hnutí baví dál. „Když jsme naše hnutí zakládali, o politiku jsme se vůbec nezajímali. To, že existuje nějaké hnutí, které se jmenuje podobně, jsme zjistili až před pár dny. Měli jsme za to, že se jedná o nějaké recesisty z Počernic, kteří se snaží napodobit nás. Teď už víme, že to je hnutí, které asi není jenom lokálního významu,“ řekl za satiriky Ištván Jeseter. Jeho slova přinesl server Echo24.cz.

Nebylo by to přitom poprvé, co lidé omylem odevzdali hlas recesistům a oslabili tak tradiční politické strany. Analogický případ se odehrál v roce 1994 ve Velké Británii, kdy vedle tradičních liberálních demokratů kandidovali i „literární“ demokraté, kteří pravděpodobně připravili o vítězství liberály v Devonu a Východním Plymonthu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…