Věc Klause ml. v ČT: Ne! sekl ODSáka poslanec ANO. Nechme promluvit Jiřího Drahoše, vyzvala moderátorka. A ten...

04.04.2019 8:07

Zpráva, že se ODS nepodařilo získat předsednictví výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, oběhla včera snad všechna česká média. Výjimkou nebyla ani Česká televize, která si do Událostí, komentářů pozvala nezvoleného kandidáta Martina Baxu z ODS, Karla Raise z ANO, který Baxu na výboru kritizoval za kumulaci funkcí, a Jiřího Drahoše, předsedu výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice v Senátu. Chyběl ovšem současný předseda poslaneckého výboru Václav Klaus mladší. „Já jsem neusiloval o nějakou pozici jen tak, já jsem chtěl pomoci českému školství,“ dušoval se neúspěšný kandidát. Karel Rais odmítal, že by šlo o nějakou koalici proti ODS. A Jiří Drahoš toho příliš neřekl.

Věc Klause ml. v ČT: Ne! sekl ODSáka poslanec ANO. Nechme promluvit Jiřího Drahoše, vyzvala moderátorka. A ten...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Martin Baxa a Karel Rais v Událostech komentářích

V úvodním informačním segmentu po volbě Martin Baxa uvedl: „My jsme byli přesvědčeni, že v Poslanecké sněmovně platí dohody. Výsledek dnešní volby ukazuje, že toto neplatí. Já tedy rozhodně nevěřím tomu, že by poslanci hnutí ANO se rozhodovali samostatně. Je zjevné, že to byl nějaký befel.“ Také Václav Klaus se po volbě vyjádřil: „Já chápu, že pan Baxa ke svým asi 20 placeným funkcím primátora Plzně, krajského zastupitele, předsedy podvýboru, dvaceti komisí, hlasuje sám pro sebe na předsedu školského výboru, ale těch dalších 5 hlasů napříč politickým spektrem, které dostal, mě trošku mrzí.“

První slovo patřilo Martinu Baxovi, který znovu zopakoval, že ve školském výboru zvítězilo politikaření nad uzavřenými dohodami a slušností. Moderátorka Daniela Písařovicová se zeptala, zda tedy výměna měla  být automatická. „Já jsem přesvědčen o tom, že takto ty dohody mají platit, mimochodem minulý týden na zasedání Poslanecké sněmovny všichni předsedové poslaneckých klubů ujistili našeho předsedu poslaneckého klubu, že tyto dohody platí, a týden se s týdnem sešel a najednou to neplatí,“ stěžoval si primátor Plzně a dodal, že nevěří, že by se poslanci neoficiální koalice ANO, KSČM a SPD rozhodovali nějak individuálně, ale že šlo o vydařený pokus získat Václava Klause mladšího na svou stranu.

Písařovicová se ho pak zeptala, zda nepřipouští alespoň nějakou váhu argumentu o kumulaci funkcí.  Na to se Baxa obrátil na Karla Raise, který tento argument použil na začátku zasedání, že v řadách poslanců ANO sedí tři hejtmani. A dodal, že kdyby si nebyl jistý, že funkci zvládne, tak by na ni nekandidoval. „Já jsem neusiloval o nějakou pozici jen tak, já jsem chtěl pomoci českému školství,“ dušoval se neúspěšný kandidát.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Na Karla Raise argumentujícího kumulací funkcí vytáhla Písařovicová poslankyni, hejtmanku a předsedkyni asociace krajů Mráčkovou Vildumetzovou a zeptala se, zda mu toto chování od ní nevadí. Rais kontroval, že tento případ je jiný, protože primátor čtvrtého největšího města by řídil výbor v Poslanecké sněmovně. Podle něj hejtmani z ANO odstoupili z funkcí ve výborech, ale na to už reagoval Baxa, že Mráčková Vildumetzová je místopředsedkyní výboru pro správu, takže kumulace funkcí tam je.

„Dohoda byla, že ODS dostane předsedu poslaneckého výboru. Ta domluva nebyla, že pan kolega Baxa dostane toho předsedu, čili tuhletu dohodu držíme,“ pokračoval Rais v argumentaci. A dodal, že podobná situace s přeběhlíky nastala v roce 2016, ale než mohl pokračovat, tak ho Baxa přerušil, že 5 členů výboru za ANO podepsalo návrh, aby se volil nový předseda, s tím, že na listině bylo uvedeno jeho jméno, tedy že těchto pět členů souhalsilo, že je kandidátem ODS.

„Představa, že my se někde bokem domlouváme s SPD, s komunistama, nebo nakonec jsme se nedomlouvali ani se socanama, je směšná nebo spíš úsměvná,“ odmítal Baxovu teorii o spiknutí Rais. Ale Baxa konstatoval, že nejvíce Klause bránil Miroslav Grebeníček z KSČM, a Rais a poslankyně Hyťhová z SPD nejvíce argumentovali, proč by tyto dohody neměly být dodrženy. Takže koalice je podle něj jasná. „Žádný poslanec neni kejval, který hlasuje podle toho, jak mu stranický aparát řekne,“ odmítl to Rais. „To se právě stalo.“ „Ne, to se nestalo,“ hádali se poslanci.

„Nechme promluvit i pana Drahoše,“ vyzvala pak moderátorka. Ale Drahoš řekl, že jako senátor, který není členem ani ODS ani ANO, to nehodlá komentovat. Písařovicová z něj dostala akorát prohlášení, že dohody by se měly dodržovat a mělo by jít primárně o řešení situace ve školství. Moderátorka se tedy znovu obrátila na Baxu a zeptala se ho, proč je lepším kandidátem na předsedu výboru než Václav Klaus mladší. Baxa na to odvětil, že se neporovnává s Klausem, že byl navržen ODS a taková byla dohoda. Ale moderátorka mu předhodila Drahošova slova o řešení problémů ve školství a zda tedy není jedno, že předsedou je Klaus mladší. Na to Karel Rais souhlasně pokyvoval. Baxa pak přeci jen přednesl, jakou má na toto místo kvalifikaci, že byl učitelem od roku 1999, problematice se věnuje na krajské i městské úrovni, a myslí si, že ví, co je ve školství potřeba udělat.

Na Raise pak směřovala otázka, zda je horší kumulace funkcí, nebo výroky, které na půdě Sněmovny zazněly od Váaclava Klause mladšího. Ten uznal, že výrok o transportech a Židech byl velmi nešťastný, ale jde mu prý o to, aby výbor fungoval. „Aby to prostě jelo,“ dodal. Uznal, že předsednictví patří ODS, ale zároveň dodal, že za Klause výbor fungoval dobře, protože Klaus neměl žádnou jinou funkci. Baxa pak Raisovi vzkázal, ať to tedy řekne i svým funkce kumulujícím kolegům, a Klausovy výroky označil za skandální. „To, že poslanec používá holokaust a příměry ke druhé světové válce a hitlerovské říši pro Evropskou unii, to je naprosto nemyslitelné u člověka, který je dnes v pozici školského výboru a který má mít nějaký vliv na to, jak bude vypadat české školství, pane poslanče, vám to připadá normální?“ tázal se ošívajícího se Raise.

Jiří Drahoš konstatoval, že svým výrokem Klaus urazil spoustu lidí. „Dotkl se i mě, musím říct,“ dodal. Prý nemůže nevidět, neslyšet a nečíst, že ve Sněmovně bylo dohodnuto, že do čela výboru bude zvolen někdo z ODS. Baxa se ozval, že jim podle rozložení sil ve Sněmovně patří tři místa ve školském výboru a budou je nárokovat na sněmovním plénu. Na to Rais poznamenal: „Přesně tohle jsme si mysleli my před těmi dvěma, třemi roky a přečtěte si stenografické záznamy, jak vystupovali lidé z ODS, a ta přeběhlice tam samozřejmě zůstala.“ Baxa ho vyzval, ať tedy nemluví o kumulaci funkcí, ale rovnou o pomstě.

„Vaši všichni členové hlasovali proti zvolení Martina Baxy,“ obrátila se na Raise Písařovicová, ale ten se ohnal: „To byla tajná volba, jak to víte?“ Baxa tvrdil, že se to dá odvodit z vyjádření poslanců a z jejich počtu. Písařovicová pak seznala, že se pánové nedohodnou, a raději debatu o nezvolení Martina Baxy ukončila.

Celý pořad ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…