Velvyslanec Perebyjnis končí. Ale ne sám, poroučí se i muž, který omlouval Banderu

09.07.2022 19:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal hned několik velvyslanců své země. Kromě velvyslanců v Maďarsku, Norsku a v Indii končí také zástupce kyjevské diplomacie v Berlíně Andrij Melnyk, jehož Ukrajina z diplomatické mise stáhla krátce po jeho slovech o Stepanu Banderovi, ale také ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Po dotazu novinářů Perebyjnis prozradil, co stojí za jeho koncem.

Velvyslanec Perebyjnis končí. Ale ne sám, poroučí se i muž, který omlouval Banderu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj konec velvyslanců své země v Německu, Maďarsku, Norsku, Česku a Indii blíže nekomentoval, tisková atašé ukrajinské ambasády Tetiana Okopná pro Deník N však uvedla, že jde o „plánovanou výměnu“. 
 
Ještě před zprávou o odvolání pětice ambasadorů se již několik dní proslýchalo o konci velvyslance v Německu Melnyka. Krátce po jeho výroku směrem k Stepanu Banderovi, který sklidil nemalou kritiku v Kyjevě, Berlíně i jinde v zahraničí, informoval německý Focus, že se Melnyk vrátí zpět do Kyjeva již na podzim. 
 
„Bandera nebyl masovým vrahem Židů a Poláků,“ řekl Melnyk v rozhovoru pro server Jung und Naiv, po čemž měla dojít Ukrajincům podle tvrzení Focusu s Melnykem trpělivost.
 
„Pokud by Melnyk udělal Ukrajině více užitku než škody, zůstal by. Ale Andrij Melnyk přetáhl tětivu. To není názor, ale fakt. Pokud by tomu bylo jinak, ukrajinské ministerstvo zahraničí by se od vlastního velvyslance nedistancovalo,“ tvrdil Focus upozorňující také na Melnykova další tvrdá vyjádření, jež například kritizovala velmi opatrný postoj Berlína při pomoci Ukrajincům v rámci vojenského materiálu. 
 
Současné odvolání zbylých velvyslanců tak vzbudilo rozruch s otázkou, zdali se i zbylá čtveřice nedopustila nějakých výroků, jež mohly být pro Zelenského a ukrajinskou vládu neakceptovatelné. 
 
Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis slavil v České republice úspěch s tím, jak se mu dařilo získávat podporu u Čechů v rámci podpory pro Ukrajinu, a mnohokrát neskrýval nadšení z toho, jak český národ Ukrajinu podporuje. Perebyjnis děkoval i za finanční dary, které česká veřejnost na obranu Ukrajiny před ruskými útočníky poslala již ve výši 1 195 milionů českých korun. Zaznělo od něj však v uplynulé době i několik mírně kontroverzních výroků.
 
Asi nejvíce kontroverzí v uplynulých dnech vzbudila výhrada ukrajinského velvyslance k programu filmového festivalu v Karlových Varech. Vadí mu totiž, že na něj byl zařazen ruský film Kapitán Volonogov uprchl. V otevřeném dopise prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi proti rozhodnutí Perebyjnis protestoval. 
 
Film podle diplomata vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na ruských propagandistických filmech. Zařadit tak snímek do programu mezinárodního filmového festivalu je podle Perebyjnise nehumánní. 
 
Programový ředitel festivalu Karel Och se však nechal již dříve slyšet, že festival nechce ruskou tvorbu bojkotovat, zároveň však festival vyjadřuje podporu ukrajinským tvůrcům a zavrhuje ruské násilí.
 
Pozornost vzbudilo také Perebyjnisovo vystoupení přímo na kongresu ODS. „Jsem si vědom toho, že vystoupení velvyslance cizího státu na kongresu politické strany není standardním krokem. Ale žijeme v nestandardní době,“ komentoval své rozhodnutí 
 
Shrnul, že právě ODS je dnes prý Ukrajinci vnímána jako strana, ve které ministryně obrany Jana Černochová hledá cesty, jak poslat zbraně Ukrajině. Jako strana, ve které ministr financí Zbyněk Stanjura dělá vše pro to, aby i přes nelehkou ekonomickou situaci pomohl Ukrajině i ukrajinským uprchlíkům.
 
Že by však Kyjev popudil, sám Perebyjnis odmítá. Podle něj je za jeho koncem v Praze jednoduše to, že „přesluhuje“. „Jsem tady 5,5 roku. Normálně mise trvá čtyři roky. To je jediný důvod. Vracím se na Ukrajinu,“ oznámil diplomat podle novináře Filipa Titlbacha důvod svého odvolání z postu velvyslance v Česku v odpovědi pro Deník N. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…