Viktor Orbán je na návštěvě v Česku. A mezitím v jeho zemi...

30.11.2018 11:02

Maďarský premiér Viktor Orbán je na cestě do sídla českých premiérů - do Kramářovy vily. V Maďarsku se mezitím dějí zvláštní vědci. Deset tamních médií se spojilo do jednoho velkého konglomerátu a chtějí táhnout za jeden provaz při předávání informací svým divákům i posluchačům. Podle agentury AP jde o provládní média. Ostatní maďarští novináři mají obavy, že bude v Maďarsku fakticky omezena svoboda slova.

Viktor Orbán je na návštěvě v Česku. A mezitím v jeho zemi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Na maďarské mediální scéně se dějí velké věci. Podle agentury se spojilo deset tamních provládních médií a hodlají informace poskytovat společnými silami. Jde o média, ve kterých se hojně objevuje vládní agenda a vládní apely na obyvatelstvo. Zrodila se Nadace Středoevropského tisku. Patří k ní Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok a Figyelo.

Mediální analytička Agnes Urbanová z Mertek Media Monitor má za to, že od teď už v podstatě nemá smysl v Maďarsku mluvit o svobodě médií. Na jedné straně tu teď stojí mocný provládní mediální blok, který získává peníze z reklamy, a proti tomuto bloku zůstává už jen pár nezávislých novinářů.

Novinář Daniel Pal Renyi z nezávislého serveru 444.hu vidí situaci v Maďarsku stejně. I on je k současné proměně na mediálním trhu velmi kritický.

Zástupci nově vzniklé Nadace středoevropského tisku naopak tvrdí, že bude sloužit zájmům čtenářů a bude prezentovat občanské hodnoty. Nadaci vede novinář Gábor Liszkay, který je podle agentury AP znám svou loajalitou k Orbánovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…