Viktor Orbán promluvil o nebezpečí imigrace: Otázkou už není, jak bude Evropa žít, ale zda vůbec bude existovat

25.07.2015 14:19

Nynější migrační vlna ohrožuje nejen Maďarsko, nýbrž celou Evropu a její hodnoty. Při návštěvě Rumunska to dnes podle agentury MTI zdůraznil předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Obořil se přitom na Stranu evropské levice za to, že se migrantů zastává. Podle premiéra hrozí, že se do Evropy vydají na útěk před chudobou stamiliony Afričanů.

Viktor Orbán promluvil o nebezpečí imigrace: Otázkou už není, jak bude Evropa žít, ale zda vůbec bude existovat
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy,“ prohlásil podle MTI Orbán ve městě Baile Tusnad v rumunském Sedmihradsku. Migrační vlna podle něj vyplývá z politického vývoje a „opravdu vážná hrozba“ nepřichází z válečných zón, ale z „hloubi Afriky“.

„Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat,“ řekl rovněž Orbán v souvislosti s nynější migrační krizí. „Naše odpověď je jasná: chceme, aby Evropa zůstala evropská,“ dodal.

Podle něj budoucnost není „soutěžení v zírání do dálek, nýbrž v pochopení minulosti“. Ti, kteří hlouběji chápou minulost a odvážněji a rychleji se z ní dokážou poučit, budou těmi, kdo zvítězí," řekl.

V této souvislosti také kritizoval Stranu evropské levice SEL. Maďaři podle jeho slov citovaných MTI dali jasně najevo, že si nepřejí ilegální imigranty a nechtějí se připojit k „intelektuálnímu běsnění Evropské levice“.

Vládou iniciovaný dotazník týkající se migrace podle Orbána ukázal, že Maďarsko je „bezpečnou a stabilní zemí“ a že Maďaři „chtějí zůstat jednotným a vyrovnaným národem v nejistém světě, který je obklopuje“.

Premiér evropské levici vyčetl, že migraci považuje „spíš za příležitost než za hrozbu“. Nelíbí se mu, že levice podle něj věří v to, že příliv migrantů by mohl oslabit, či dokonce „zrušit“ koncepci národních států a tím pomoci dosáhnout jejího dlouhodobého cíle.

Maďarsko se od loňska potýká s obrovským přívalem ilegálních migrantů. Jen od začátku roku jich přišlo na jeho území přes Srbsko na 90.000. Proto se vláda rozhodla postavit na hranici s touto sousední zemí plot. Podle Orbána by tato 175 kilometrů dlouhá bariéra měla být hotova do konce srpna.

Většina uprchlíků sice v Maďarsku požádá o azyl, ale následně pokračuje v cestě do dalších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…