Vláda bude úzce spolupracovat s NKÚ, prohlásil Sobotka na brífinku

28.04.2014 15:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na brífinku v pondělí prohlásil, že vláda pokročila v naplňování programového prohlášení. Poukázal na schválení návrhu na stabilizaci situace ve zdravotnictví i schválení materiálu od ministra průmyslu o prodloužení těžby v Dole Paskov. Na jednání vlády byl také prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, s nímž chce kabinet Sobotky do budoucna úzce spolupracovat.

Vláda bude úzce spolupracovat s NKÚ, prohlásil Sobotka na brífinku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka prohlásil, že vláda schválila materiály od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) i od ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Od prodloužení těžby v Dole Paskov si Sobotka slibuje zajištění 1800 pracovních míst. Kabinet ovšem nejednal o parametrech státního rozpočtu na příští rok.

Vláda bude těsně spolupracovat s NKÚ

„Na jednání byl přítomen prezident Nejvyššího kontrolního úřadu. Domluvili jsme se na těsné spolupráci s NKÚ. Vláda musí nakládat šetrně s penězi daňových poplatníků. Byl bych rád, kdyby toto do budoucna platilo k těm významnějším bodům na jednání vlády,“ dodal Sobotka.

Miloslav Kala, šéf NKÚ, pak potvrdil, že jeho úřad vyslovil opatrný souhlas ke všem devíti opatřením. Jejich účinnost později prověří kontrola.

Závěry NKÚ by neměly končit projednáním ve vládě

„Důležité je, aby kontrolní závěry neskončily projednáním ve vládě. Minulý týden jsem využil poprvé novou formu spolupráce s premiérem a obrátil jsem se na něj dopisem ve věci hospodaření státních podniků. Opakovaně jsme v těchto zprávách konstatovali, že kontrola Správy železniční dopravní cesty je nedostatečná,“ upozornil Kala.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) prohlásil, že vláda schválila jeho materiál o prodloužení těžby v Dole Paskov na tři roky. Stát se dohodl se společností New World Resources (NWR) na pomoci při útlumu těžby černého uhlí. Zaplatí 600 milionů na sociální programy horníků.

Dohodu vlády s NWR musí schválit Evropská komise

Dohodu ale musí podle Mládka schválit Evropská komise. Podmínkou je provoz dolu až do konce roku 2017. „V nejčernějším scénáři kvůli klesajícím cenám koksovatelného uhlí bude tato věc v dubnu příštího roku znovu otevřena,“ připustil Mládek.

Vláda schválila prodloužení mandátu pro působení vojáků v Mali do konce letošního roku. Podle návrhu mandátu budou čeští vojáci nadále chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky. Po dnešním jednání kabinetu to řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…