Vláda na jednání k ukrajinským uprchlíkům zřejmě požádá o delší nouzový stav

17.05.2022 6:30

Vláda na svém dnešním speciálním zasedání, které se týká uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině, patrně požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Vláda na jednání k ukrajinským uprchlíkům zřejmě požádá o delší nouzový stav
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Ministři mají na programu jediný bod nazvaný „Informace o dalším postupu při řešení uprchlické krize“. Vláda by mohla schválit i novelu zákona, který kvůli příchodu prvních uprchlíků prosadila v březnu. Po jednání vlády bude dnes zasedat i Bezpečnostní rada státu.

Kabinet zřejmě bude po Sněmovně chtít, aby nouzový stav neskončil 31. května, ale prodloužil se o 30 dní. Červen pak plánuje vláda využít k tomu, aby některá mimořádná opatření prosadila do zákonů. Od prázdnin by se tak vláda při zvládání migrační vlny obešla bez nouzového stavu, ale současně by mohla dosavadní pravidla dál uplatňovat.

Cílem novely od ministerstva vnitra je například i nadále omezovat vstup a pobyt občanů Ruska a Běloruska do Česka tím, že se nebudou přijímat žádosti o vízum. Předpis má také upřesnit podmínky pro udělení dočasné ochrany, ale také zajistit rovnoprávné postavení ukrajinských uprchlíků s ostatními pojištěnci v oblasti veřejného zdravotního pojištění.

Ministerstvo vnitra chystá v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny také zpřísnění kontrol běženců a přidělování sociální pomoci. Co se týče první humanitární dávky po příchodu do ČR, vnitro společně s ministerstvem práce vytváří systém, na základě kterého dávka pro lidi ubytované v zařízení hromadného typu by mohla být nahrazena tím, že stát by platil jídlo a veškeré zabezpečení. Tyto záležitosti však podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vláda možná projedná až na středeční řádné schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…