Vláda se vrátí ke koronavirové agendě či elektřině z Dukovan

27.07.2020 6:19

Přehled dostupnosti ochranných pomůcek pro případ dalšího zesílení epidemie koronaviru či otázku zda zákonem umožnit jejich jednodušší nákupy dnes posoudí vláda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má představit systém vyhlašování opatření proti šíření koronaviru v jednotlivých regionech. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by vláda měla lidem sdělit, jaká opatření budou platit při jednotlivých stupních rozšíření koronaviru. Kabinet by se měl zabývat rovněž možností, že řízením chytré karantény bude místo ministerstva zdravotnictví opět pověřena armáda.

Vláda se vrátí ke koronavirové agendě či elektřině z Dukovan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Vláda se bude také věnovat dvojí kvalitě výrobků a návrhem zákona o přechodu od uhlí k nízkouhlíkové energetice. Obsahuje i model výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Počítá s tím, že v případě, že bude výkupní cena vyšší než cena silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí spotřebitelé prostřednictvím síťových tarifů.

Kabinet přijme stanoviska k 14 poslaneckým a krajským návrhům na změny zákonů. Vyjádří se například k iniciativě na zavedení eutanazie v Česku.

Před jednáním vlády se hned ráno ve Strakově akademie sejde Bezpečnostní rada státu, i ona se zřejmě bude zabývat připraveností státu na pokračování koronavirové epidemie. Kvůli nárůstu nových případů nad dvě stovky denně v první polovině minulého týdne zavedly některá opatření jednotlivé postižené kraje a od soboty Vojtěch nařídil nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků nad 100, včetně nočních klubů. Ode dneška je omezena kapacita akcí na 500 lidí.

Po zasedání kabinetu vládní partneři plánují zasedání koaliční rady. Lídři ANO a sociální demokracie měli podle programu zrušené rady z minulého pondělí probrat například plány na zrušení superhrubé mzdy či pokračování programů na podporu zaměstnanosti Antivirus nebo jejich nahrazení formou kurzarbeitu podle německého vzoru. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) probrat případné odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Podle Hamáčka úřad nefunguje. K výměně Rafaje vyzvaly Babiše i neziskové organizace na protikorupční radě vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…