Vláda si důvěru udržela. Stovka pro ni, 84 proti

02.09.2022 12:25

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) podle očekávání ustála ve Sněmovně hlasování o nedůvěře. Pro její svržení hlasovalo jen 84 poslanců ANO a SPD. Je jich třeba nejméně 101.

Vláda si důvěru udržela. Stovka pro ni, 84 proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala dnes ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení. Kabinet tak bude dál řídit zemi s důvěrou dolní komory. Hlasování o nedůvěře vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Debata trvala nepřetržitě 22 hodin.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran. Ostatních 16 poslanců bylo omluveno, po osmi z vládního i opozičního tábora.

Představitelé ANO dříve slibovali, že při českém předsednictví v Radě Evropské unie se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Podle lídra hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše se ale situace změnila. Fiala reagoval, že Babiš se snaží zakrýt své vlastní problémy. Obžalovaný předseda ANO se proti tomu ohradil a řekl, že se na soud v dotačním případu Čapí hnízdo těší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…