Vladimír Dlouhý v novinách ostře zkritizoval zvýšení minimální mzdy. Zaměstnanci toho prý budou litovat

22.08.2015 10:44

Ekonom a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se na stránkách MF Dnes vyjádřil ke zvyšování minimální mzdy. Podle něj v souvislosti s ní platí rčení, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Dlouhý je totiž přesvědčen, že těm, kterým má zvyšování minimální mzdy pomoci, naopak do budoucna uškodí.

Vladimír Dlouhý v novinách ostře zkritizoval zvýšení minimální mzdy. Zaměstnanci toho prý budou litovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Podle Dlouhého je nutné vést diskuse o všech rizicích, která se s minimální mzdou pojí. Ekonom sice přiznává, že ani ve velkých ekonomikách, jako jsou USA či Velká Británie, či ve středních a malých ekonomikách, mezi něž patří i Česká republika, se zatím neukázal výrazněji negativní empirický dopad minimální mzdy, ale to se nyní mění.

Dlouhý je totiž přesvědčen, že se velmi málo hovoří o dlouhodobých dopadech minimální mzdy. Navíc prý poslední výzkum ukazuje varovné výsledky, protože například vyšší minimální mzda stimuluje firmy k nahrazování lidí technikou. „Pokud vedení nákupního centra propustí v důsledku zavedení minimální mzdy pokladní a nahradí ji automatickou pokladnou, pak tento/tato pokladní již zaměstnání nenajde a hrozí trvalá nezaměstnanost,“ píše ve svém komentáři Dlouhý, podle něhož naopak dělník, který přišel o místo v recesi, může najít při konjunktuře nové místo.

Zvýší se počet pracujících načerno

Nejzávažnější je podle Dlouhého ale fakt, že toto nucené zvýšení naopak paradoxně pomůže bohatým a sociálně slabším spíše uškodí. „Podobně se negativní dopady projeví u malých a středních podnikatelů, jimž se zvýší mzdové náklady a kteří je nemohou (na rozdíl od velkých firem) jednoduše promítnout do vyšších cen,“ píše a dodává, že minimální mzda prostě není dobrý nástroj v boji s chudobou.

Jak ekonom v komentáři uvádí, může být minimální mzda navíc impulzem pro rozvoj šedé ekonomiky. „Majitel hostince potřebuje zaměstnat další pracovní sílu, ale protože sám je na téměř nulovém zisku (či splácí půjčku), může nabídnout jen plat nižší než vysoko nastavenou minimální mzdu,“ vysvětluje současný prezident Hospodářské komory s tím, že by potenciální zaměstnanec rád pracoval i za tento nižší plat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…