Vojáci si na Vítkově připomenou Den ozbrojených sil

25.06.2019 6:00

Den ozbrojených sil, který připadá na 30. června, si dnes na pražském Vítkově připomenou vojáci a zástupci ministerstva obrany. Jedná se o připomínku události z roku 1918, kdy u francouzského městečka Darney oficiálně vznikla první československá samostatná jednotka, připomněla ČTK.

Vojáci si na Vítkově připomenou Den ozbrojených sil
Foto: Repro Facebook
Popisek: náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata

Na 6000 vojáků Československé střelecké brigády tam nastoupilo, aby před odjezdem jednotky na frontu převzali bojový prapor 21. československému střeleckému pluku. Ve stejný den také Francie veřejně podpořila právo na samostatný československý stát.

Pravidelně si Češi výročí připomínají od roku 2002, kdy Den ozbrojených sil vyhlásil bývalý prezident Václav Havel.

Na přehlídku československých vojáků pro Evropu ve zlomovém roce 1918 přijela řada oficiálních hostů  budoucí ministr zahraničí a prezident Edvard Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže červenobílý prapor zhotovený na návrh malíře Františka Kupky. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…