Volby, dostavba Blanky i prodloužení metra. Prahu čeká náročný rok

26.12.2013 12:39

Prahu letos čeká hned několik významných událostí, ať už jde o plánované dokončení tunelu Blanka, prodloužení trasy metra A do Motola nebo komunální volby, ze kterých vzejde nové vedení hlavního města včetně primátora.

Volby, dostavba Blanky i prodloužení metra. Prahu čeká náročný rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelového komplexu Blanka

Zřejmě jednou z nejočekávanějších událostí bude dostavba tunelového komplexu Blanka. S jeho výstavbou přestala stavební firma Metrostav na začátku prosince a od té doby se s hlavním městem soudí. Firma chce po Praze zhruba 2,1 miliardy, které jí prý magistrát dluží. Praha ale zpochybňuje platnost smluv. Rozhodnout tak má rozhodčí soud. Praha má na dostavbu tunelu v rozpočtu připraveny více než čtyři miliardy korun.

Další významnou stavbou, kterou budou muset pražští politici řešit, je dostavba trasy metra A do Motola. Její zprovoznění by se mohlo proti původním termínům zpozdit a metro do Motola by tak poprvé jelo až v roce 2015. O stavbu se navíc zajímá policie.

Pražané budou vybírat nového primátora

Vedení města rovněž bude muset řešit dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Tu už na podzim 2013 schválilo městské zastupitelstvo, v příštím roce chce Praha začít stavět. Zkušební provoz čistírny za zhruba 5,8 miliardy korun má začít v prosinci 2017.

Na konci roku 2014 se zcela promění vedení města, v říjnu se budou konat komunální volby. V nich budou Pražané vybírat nástupce současného vedení složeného výhradně ze zastupitelů TOP 09 v čele s primátorem Tomášem Hudečkem. 

Mezi další zajímavé události v Praze budou patřit chystaná demolice hotelu Praha a rohového domu na Václavském náměstí. Očekávanou událostí také bude, zda policie obžaluje bývalou radu hlavního města v čele s exprimátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), ty obvinila v souvislosti s kauzou Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…