Von der Leyenová chce soudit Němce za neposlušnost EU? Unie není stát, ani národ! ozvala se zkušená politička

14.05.2020 6:06

Bývalá poslankyně za ODS a v současnosti koordinátorka Trikolóry Helena Mallotová se ohradila vůči slovům předsedkyně Evropské Komise (EK) Ursuly von der Leyenové, která hrozí soudním řízením vůči Německu a odkazuje se na „suverenitu Evropy“. Šéfka EK takto reagovala na rozhodnutí německého ústavního soudu, který odmítnul politiku „kvantitativního uvolňování“ ze strany Evropské centrální banky (ECB). Podle orgánů EU jen Soudní dvůr Evropské unie může určit, že určitý akt orgánu EU porušuje unijní právo. „Mluvit o ‚evropské suverenitě‘ je samo o sobě velmi odvážné,“ píše Mallotová a přikládá, jak to v EU chodí.

Von der Leyenová chce soudit Němce za neposlušnost EU? Unie není stát, ani národ! ozvala se zkušená politička
Foto: Repro Facebook
Popisek: Helena Mallotová

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
Mallotová poukazuje na článek německého publicisty Henryka Brodera, který popisuje, že šéfka Evropské komise uvažuje o zahájení řízení proti Německu pro porušení smlouvy s tím, že Leyenová se domnívá, že „došlo k porušení suverenity Evropy“.

„Ale to se předsedkyně EK mýlí, a to hned dvojnásobně,“ komentuje Mallotová. „‚Beru tu věc velmi vážně‘. Ta ‚věc‘ je rozsudek německého Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe, který se postavil proti rozhodnutí Evropského soudního dvora v Lucemburku, týkajícímu se nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB). Rozhodnutí nastoluje otázky, které se ‚dotýkají evropské suverenity‘,“ pokračuje.

Kauza, kterou Mallotová rozebírá, započala v minulém týdnu, kdy německý ústavní soud rozhodl, že nákupy dluhopisů Evropskou centrální bankou, jsou částečně v rozporu s německou ústavou. Dle rozhodnutí tyto nákupy neschválila německá vláda ani parlament. Německá centrální banka proto musí nákupy dluhopisů v rámci programu ECB do tří měsíců přerušit, pokud ECB mezitím neprokáže, že jsou nutné a přiměřené.

V reakci na to již nejvyšší soud EU a Evropská komise uvedly, že jedině Soudní dvůr Evropské unie může určit, že určitý akt orgánu EU porušuje unijní právo, a právo EU má přednost před vnitrostátními předpisy. A následovala právě i slova Leyenové, na něž Mallotová naráží.

„Paní von der Leyenová je povoláním lékařka, původem Němka a od 1. prosince minulého roku je předsedkyní Evropské komise. Jejím úkolem je ‚chránit smlouvy‘, které tvoří základ EU, což je vlastně ‚Lisabonská smlouva‘, která vstoupila v platnost 1. 12. 2009, čtyři roky poté, co zkrachoval ‚návrh smlouvy o evropské ústavě‘. Když paní von der Leyenová, která se narodila v Bruselu a proto se vnímá jako ‚Evropanka‘, nyní mluví o „evropské suverenitě“, mýlí se hned vícekrát,“ kritizuje šéfku EK Mallotová.

Vzkazuje von der Leyenové: „EU není žádný stát, žádný federální stát, dokonce ani stát konfederální. Je to zájmové společenství suverénních států. Neexistuje evropský národ, neexistuje evropská ústava a neexistuje žádná evropská suverenita. Neexistuje evropská vlajka a ani žádná evropská hymna. Komise, které předsedá paní von der Leyenová, se ráda často chová jako vláda, ale žádnou vládou není. A Evropský parlament sice sám sebe označuje za ‚přímo volený legislativní orgán EU‘, ale i to platí jen velmi omezeně. Nemá žádné ‚iniciativní právo‘, nemůže vypracovávat návrhy zákonů a předkládat je ke schválení. Každých pět let se volí ve všeobecných, přímých, svobodných a tajných, ne však Identických volbách. Platí ‚degresivně proporcionální reprezentace‘. Lucemburský poslanec v EP zastupuje přibližně 83 tisíc občanů své země, francouzský desetkrát víc. Mluvit za těchto okolností o „evropské suverenitě“ je samo o sobě velmi odvážné.“

Přikládá, že možná předsedkyně EK myslela „identitu“. „Ta rovněž neexistuje, ale to je zase jiný příběh,“ dodala Mallotová.


Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v německém parlamentu uvedla, že respektuje rozhodnutí německého ústavního soudu k nákupům dluhopisů. Verdikt považuje za podnět „k hlubší integraci eurozóny“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…