Vondra: Já Rusku nikdy nevěřil. Naivní Němci

26.02.2023 19:52 | Ze sítí

Válka na Ukrajině trvá už déle než rok a jak v zahraničních, tak v českých médiích se jeden čas vedly úvahy o tom, jak přesně se k ruské agresi staví Německo, které od skončení první světové války budovalo s tehdejším SSSR a nástupnickou Ruskou federací dobré vztahy. Teď se však německé kormidlo otáčí.

Vondra: Já Rusku nikdy nevěřil. Naivní Němci
Foto: Screen FB Alexandra Vondry
Popisek: Alexandr Vondra (ODS) hovoří v Evropském parlamentu

Na jedné z debat o ruské válce a o Německu na serveru Novinky.cz vystoupil i europoslanec Alexandr Vondra (ODS) a dal najevo, že on osobně nikdy Rusku příliš nevěřil. Poznamenal, že Němci v minulosti přistupovali k Rusku až příliš naivně.

„Nazývejme věci pravými jmény. Němci byli naivní. Já jsem se s nimi o tom mnohokrát bavil. Z Polska zaznívaly na německou adresu takové věci, že Nord Stream je jako nový pakt Ribbentrop-Molotov. Němci to vždycky hájili s tím, že je to vztah odběratel-dodavatel, obě entity se vzájemně potřebují, přece nebude jedna z nich dělat něco, co by poškodilo i ji samotnou.“

„Němci si projektovali Rusko takové, jaké by si ho přáli mít. Málo respektovali to, jaké Rusko doopravdy je. Ať už tam vládne Ivan Hrozný, Petr Veliký, Lenin, Stalin nebo Putin, tak je to vždycky nějaká modifikace na ruský expanzivní imperialismus. Němci na to samozřejmě připraveni nebyli.“

Naproti tomu Ukrajinci ho příjemně překvapili svým odhodláním bránit vlast.

Po rok trvající agresi Ruské federace proti Ukrajině je však jasné, že se Německa přístup změnil. Německý ministr financí Christian Lindner se na jednání skupiny G20 v Indii snažil prosadit usnesení odsuzující ruskou invazi. A především kvůli postoji Číny neuspěl.

„Pro mě bylo důležitější, že se všichni ostatní drželi jasného postoje mezinárodního práva, multilateralismu a ukončení války,“ citovala Lindnera agentura Reuters. Vyjádření převzal také server Deutsche Welle.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano,i tohle nás zastupuje !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 27.02.2023 8:28:19
Když pomineme jeho kauzy s Promoprem tak pořád je to šmejd s fatální neznalostí historie. Kdyby Rusové nevěřili Němcům tak je nikdy nenechají sjednotit. Amíci je okupují do dnes a klidně jim vyhodí plynovod ale jsou to "spojenci". Vondra patří do blázince

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…