Vondra nepěkně mluvil o Peake. A zde je vzkaz od jejích kolegů

09.01.2013 15:22

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra ve středečním rozhovoru pro MF Dnes pranic nešetřil svou nástupkyni ve funkci Karolínu Peake. Chtěla prý vše vrátit do starých kolejí a navíc se ukázalo, že na tu práci nestačí. První místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová kontruje tím, že šéfka strany neměla šanci za tak krátký čas něco prokázat.

Vondra nepěkně mluvil o Peake. A zde je vzkaz od jejích kolegů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Anketa

Kdo je důvěryhodnější?

94%
6%
hlasovalo: 1581 lidí

Od vicepremiérky Karolíny Peake by si po jepičím působení v čele ministerstva obrany zřejmě ani pes kůrku nevzal. V prvních chvílích po odvolání to zřejmě i sama předsedkyně LIDEM vnímala jako obrovskou potupu, že ji premiér Petr Nečas vypoklonkoval z vedení resortu po pouhých osmi dnech, a proto následovala hrozba odchodu ministrů za stranu LIDEM z vlády.

Zadní vrátka si však Karolína Peake ponechala otevřená tím, že demisi měli podat až za tři týdny, tedy 10. ledna. Přitom exministra dopravy Pavla Dobeše, když nepodal demisi okamžitě, ale jen s několikadenním odkladem, nazvala bez ostychu zbabělcem. Jak se dalo čekat, posloužil vánoční a novoroční čas vicepremiérce k tomu, aby dojem z jejího potupení vyprchal a aby se mohla i nadále držet své pofidérní vládní funkce.

Nástupkyně chtěla vše vrátit do starých kolejích a narazila

Jak jinak lze totiž nahlížet na obsah funkce vicepremiérky pro boj s korupcí, která ji neuspokojovala ani v době, kdy k ní měla ještě bokem šéfování Legislativní radě vlády, a proto toužila vést vlastní ministerstvo. Z něj se však poroučela po osmi dnech, v čele Legislativní rady vlády už je Petr Mlsna a boj s korupcí je po novoroční prezidentské amnestii zcela vyprázdněným pojmem. Pracovní náplň Karolíny Peake je za vicepremiérský plat k smíchu i k pláči zároveň.

Nyní už je vicepremiérka nejen snadným terčem pro opozici, ale stává se i fackovacím panákem pro koaliční politiky. Jak jinak si totiž vysvětlit slova, která na její adresu vyřkl v rozhovoru pro MF Dnes její předchůdce v čele ministerstva obrany Alexandr Vondra? „Má nástupkyně chtěla všechno vrátit do starých kolejí. A narazila,“ sepsul Alexandr Vondra šéfku LIDEM za bleskové personální změny v čele resortu.

Ukázalo se, že paní Peake na tu práci nestačí

„Musím se přiznat, že jsem věřil tomu, co říkala, že žádné zemětřesení nebude. Asi umí hodně kontrolovat emoce. Nechci hodnotit její politickou budoucnost. Samozřejmě lidé, kteří si prošli nějakým těžkým životním příběhem a neměli to jako hladkou sjezdovku, tak jsou víc ostřílení z politických zápasů než ti, co to měli šusem po modrý. Tady to šlo až do okamžiku, než se ukázalo, že na tu práci paní Peake nestačí,“ zhodnotil Alexandr Vondra bez vytáček schopnosti Karolíny Peake.

Co všechno řekl Vondra o Peake? Čtěte ZDE.

Z tábora zostuzené předsedkyně se však na jeho slova ozývají odmítavé reakce. „Nesouhlasím s tím, že by Karolína Peake chtěla věci vrátit do starých kolejí. Nejde rovněž dát exministrovi za pravdu v tom, že Karolína Peake na práci ministryně obrany nestačila. Za těch pár dnů nemohla totiž své schopnosti v rámci tohoto rezortu prokázat,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz první místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová.

Moc toho nestihla, ale odvolat Picka bylo unáhlené

Chybu v počínání vicepremiérky na resortu obrany přece jen našla. „Z mého pohledu bylo unáhlené odvolat generála Picka hned druhý den po nástupu do funkce,“ poznamenává Dagmar Navrátilová. Ani další člen vedení LIDEM si nemyslí, že kritika z Vondrovy strany je oprávněná. „Myslím, že osm dnů působení paní Peake na postu ministryně obrany byla velice krátká doba na to, aby pan exministr Vondra mohl tvrdit něco takového,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda LIDEM Jiří Rusnok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…