Vrací se prezident Klaus? Směřuje do stranické politiky, věští politolog po rošádě v Trikolóře

23.03.2021 17:16

Svým úterním oznámením odchodu z politiky zaskočil lídr Trikolóry a poslanec Václav Klaus mladší i politology. Ti se zamýšlejí nad tím, že hnutí možná převezme jeho otec, exprezident Václav Klaus. Píše to server iDNES.cz.

Vrací se prezident Klaus? Směřuje do stranické politiky, věští politolog po rošádě v Trikolóře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda Trikolóry, Václav Klaus mladší

Rozhodnutí Václava Klause mladšího svědčí podle politologa Josefa Mlejnka o tom, že se ukázalo, že není politickým lídrem. „Nešlo mu to, souboj o stejné voliče těžce prohrával s Okamurou,“ uvedl mimo jiné Mlejnek.

Sám Klaus mladší svůj odchod z politiky zdůvodňuje osobními peripetiemi, kdy od roku 2017 po rozpadu rodiny nemá pozitivní energii potřebnou k politické práci. „Z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět,“ zdůvodňoval Klaus mladší. 

Politolog Jan Kubáček se však domnívá, že důvody musejí být hodně zásadní. „Říkám si, jestli teď nepřijde záchranná mise jeho otce a Trikolóru nepřevezme Václav Klaus starší,“ uvedl Kubáček. To si umí představit právě i politolog Mlejnek. „Myslím si, že od podzimu vědomě směřuje k tomu, aby kandidoval ve volbách. Podle mě chce znovu vstoupit do stranické politiky,“ poznamenal Mlejnek.

Ten zároveň připomněl i výrok Klause staršího v pořadu Partie na TV Prima, kdy uvedl, že je potřeba, aby se ve volbách někdo postavil neomarxistickým Pirátům. „Václavu Klausovi staršímu se evidentně nelíbí role prezidenta v důchodu, který má svůj institut a občas kontroverzně vystoupí v televizi. Nepřijde mu dostatečná. Je na něm patrné, že má chuť znovu vstoupit do politiky. Vzhledem k věku se asi naposledy cítí na to, že by to mohl ještě jednou zkusit,“ řekl Mlejnek.

A dodal i to, že v případě, že Klaus starší se rozhodne převzít Trikolóru, mělo by se obávat zejména hnutí SPD. „Potenciál má. Neříkám, že bude kandidovat jen za Trikolóru, ale za celý blok vymezený vůči ‚covidismu‘ a Pirátům, kteří pro něj představují nové vydání komunistického nebezpečí,“ podotkl Mlejnek v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…