Všude krev. A další výbušnina. Zprávy z Bruselu

23.03.2016 8:38

Další očitá svědectví lidí, kteří zažili včerejší teroristický útok na bruselské letiště Zaventem, přináší server iDNES.cz.

Všude krev. A další výbušnina. Zprávy z Bruselu
Foto: wikipedia
Popisek: Belgická vlajka.

Dvě hodiny poté, co v úterý ráno dva teroristické útoky otřásly odletovou halou bruselského letiště, stála Gabriela Kečkéšová na letištní ploše a nevěděla, jak dlouho tam ještě bude. Právě na asfalt před letištními budovami byli evakuováni mnozí z těch, kteří se nacházeli v letištní budově okolo osmé hodiny ranní, kdy teroristé zaútočili.

„Slyšeli jsme ani ne tak tu ránu, jako spíš utíkající davy lidí, kteří se blížili letištní halou,“ popsala situaci Slovenka pracující v Evropské komisi, jež mířila na dovolenou.

Celý text je ZDE

V okamžiku exploze právě procházela letištní bezpečnostní kontrolou. V terminálu, kde se tragédie stala, tedy byla necelých deset minut předtím. V nastalém chaosu byli cestující z budovy evakuováni. „Samozřejmě jsem se bála. Je to šokující, když vidíte ty prchající lidi, kteří neví, co se děje,“ poznamenala.

Patnáct oken okamžitě vylétlo ze vstupní haly

Pasažér Jef Versele z Gentu řekl novinářům, že slyšel dvě exploze. „Šel jsem k odbavení a v tom vybouchly dvě bomby. Nic jsem neviděl, všechno padalo, střepy, chaos, neuvěřitelné. Byla to ta nejhorší věc.“ Versele byl zřejmě jedno patro nad místem, kde bomba vybuchla. „Mnoho lidí tam leželo na zemi. Výbuch přišel zespoda a prošel přes strop. Bylo to velké. Asi patnáct oken okamžitě vylétlo ze vstupní haly,“ vyprávěl Francouz.

Jeho slova potvrdil i Zach Mouzon, který přiletěl na bruselské letiště z Ženevy asi deset minut před prvním výbuchem. Takto popsal situaci francouzské televizi BFMTV: „Bylo to strašné. Stropy se hroutily. Všude krev, zranění lidé, zavazadla rozházená,“ řekl Mouzon. „Procházeli jsme troskami, vypadalo to jako scéna z války,“ dodal.

Tváře útočníků byly zveřejněny

Známé už jsou i tváře útočníků. Belgická média přinesla snímek z bezpečnostní kamery, na kterém tři muži tlačí letištní halou vozíky na zavazadla. Podle veřejnoprávní televize RTBF se dva z nich později odpálili. Třetí z podezřelých utekl a policie po něm usilovně pátrá. Nevybuchlý sebevražedný pás, který policisté na letišti našli, údajně patřil právě jemu.

Mezitím zahájila belgická policie rozsáhlé razie v přistěhovaleckých čtvrtích. Prohledává domy nedaleko sídel evropských institucí a zasažené stanice metra. Úřady ovšem novináře požádaly, aby o průběhu razií neinformovali.

Server Lidovky.cz přinesl zprávu, podle které při domovní prohlídce na bruselském předměstí Schaarbeek našla policie výbušninu, vlajku Islámského státu a chemikálie. Podobné razie prý v současnosti probíhají na několika místech po celé Belgii.

Celý text je ZDE

Domovní prohlídky provedené v Schaarbeeku vedly k nalezení výbušného zařízení, které mimo jiné obsahovalo hřebíky, řekl novinářům belgický státní zástupce Van Leeuw. Schaarbeek leží mezi centrem města a letištěm Zaventem, kde byl v úterý spáchán teroristický útok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…