Vulgarity najdete i ve slovníku spisovné češtiny, hájí prezidenta Mynář

06.11.2014 19:05

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář ve čtvrteční Kauze dne Rádia Impuls obhajoval cestu z Číny do Česka soukromým letadlem společnosti PPF. Šlo prý o improvizaci, která měla zajistit to, že prezident Zeman bude včas na oslavách státního státku. A došlo i na prezidentovy vulgarity v nedělních Hovorech z Lán Českého rozhlasu.

Vulgarity najdete i ve slovníku spisovné češtiny, hájí prezidenta Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„Já nevím, jestli si pan prezident vulgarity připravoval předem. Předem si připravoval odpovědi. Musíme oddělit určité citace a pak vulgarity, jak říkáte vy, ve věci služebního zákona. ... Ty citace bych lehce pochopil, protože dával příklad, co není příkladem politického vězně. A co se týče toho služebního zákona, tady nejde o: koho chleba jíš, toho píseň zpívej, ale o to, co se stalo se služebním zákonem, tam ani nic jemnějšího použít nelze,“ podotkl Mynář.

A přidal příklad. Slovenský herec Juraj Kukura vystoupil na akci určené pro onkologické pacienty a tam použil přesně takové slovo jako pan prezident. „Já bych jen dodal, že takové výrazy jsou i ve slovníku spisovné češtiny. „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Já bych byl rád, kdyby média věnovala práci prezidenta alespoň desetinu toho prostoru, jaký dávají téhle kauze,“ podotkl Mynář.

Došlo také na jeho bezpečnostní prověrku. Zdůraznil, že ji ve své funkci mít nemusí a přesto o ni požádal a to na nejvyšší možný stupeň. A jednou nepochybně bude hotová. A nakonec mluvil i o blížícím výročí 17. listopadu. Prozradil, že byl přímým účastníkem tehdejšího dění a Hrad v této souvislosti chystá celou řadu akcí. Občané se prý mají na co těšit. Podrobnosti ale odkrýt nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…