Vy jste věděl předem, že nemáte šanci? Tvarůžková v ČT dusila Vokřála z ANO otázkami ke sjezdu

18.02.2019 21:42

Vládní hnutí ANO má po sněmu a před sebou nové plány. Jeho předseda Andrej Babiš chce „malý stát, který neotravuje lidi“. Kam chce vlastně hnutí ANO patřit a komu se chce zavděčit? O tom přišel do pondělního Interview na ČT24 diskutovat s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou bývalý brněnský primátor a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál.

Vy jste věděl předem, že nemáte šanci? Tvarůžková v ČT dusila Vokřála z ANO otázkami ke sjezdu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Petr Vokřál, ANO

Na úvod znovuzvolený místopředseda hnutí ANO Vokřál dostal otázku, co podle něj současnému hnutí ANO chybí. „Hnutí ANO nechybí nic, samozřejmě...,“ pustil se do odpovědi Vokřál, načež ho Tvarůžková zarazila s poznámkou, že takto dokonalá je opravdu málokterá politická strana nebo hnutí. „Tak asi nebudu druhý den po sjezdu kritizovat hnutí, ve kterém bych měl další dva roky vykonávat místopředsednickou pozici,“ krčil s úsměvem rameny Vokřál.

Doplnil, že hnutí má před sebou jistě mnoho práce a chce se věnovat řadě témat, která v rámci projevů již jasně jeho představitelé definovali. „Určitě následující dva roky budou hodně zajímavé,“ míní.

Na post prvního místopředsedy nakonec Vokřál nekandidoval, udržel si jej tedy nadále Jaroslav Faltýnek. Tvarůžkovou zajímalo, jestli Vokřál předem věděl, že nemá šanci. Celé jí to přijde divné. „Není to divné. První místopředseda musí být pravou rukou předsedy, být mu blízko, mít přístup do Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu. Já tyto předpoklady v současné době nesplňuji,“ vysvětlil Vokřál, proč dal přednost v této funkci Faltýnkovi.

Moderátorce připomněl, že to, že není více kandidátů na takové vysoké funkce, je věc předsedy. „Víte, a úspěšné týmy se přece nemění. Pořád se jen opakuje téma Babiš jako jediný kandidát, ale on sám zmínil i řadu sněmů ODS a partají, kde také nemají protikandidáty,“ uvedl.

Tvarůžková ale zareagovala s tím, že se ptá na hnutí ANO, a ne na ODS. Vpálila mu, že na rozdíl od ODS hnutí ANO o sobě hlásá, jak je jiné. „Z našeho pohledu Babiš splňuje pozici silné osobnosti, která hnutí táhne. Jsme přesvědčeni o tom, že bez Babiše by hnutí nezaniklo, ale jeho pozice je taková, že nevidíme důvod, proč bychom ji měli měnit,“ zdůraznil Vokřál.

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
Moderátorka se pak optala také na to, jak se papalášství projevuje v hnutí ANO. Připomněla, že Vokřál s tím má své zkušenosti s lidmi z regionu, protože byl primátorem Brna a ví, jací lidé se do hnutí hlásí. „Uznáváte, že projevy papalášství je něco, co může postihnout úplně všechny strany nebo hnutí?“ Podle Vokřála ale záleží na morálních hodnotách jednotlivců. „Když hovořil předseda v souvislosti s tím o SPZ, tak jsem se pousmál. Můj předchůdce si kdysi dal na značku číslo 0001. To já nikdy neudělal. Já papalášství nepropadl,“ pousmál se.

„Pokud se někdo zkrátka z pozice zblázní, tak to není o tom, jestli je členem hnutí ANO, nebo jiné strany. Ale o jeho morálních kvalitách a s tím musíme bojovat. V každé straně a hnutí mohou být excesy. Babiš chtěl říci, že bychom se s tím neměli smířit,“ poznamenal.

Jak místopředseda výše zmínil, čekají je dva náročné roky. Sám by se chtěl podílet na vedení krajských voleb. Má prý obavy, že vítězství v krajských volbách nemusí přijít lehce. „Určitě to lehce nepřijde, musíme si to odpracovat. Očekává se od nás, že svou pozici posílíme. Musíme něco udělat, jak po programové stránce, tak i z hlediska koordinace, aby program vyhovoval jak městům, tak odpovídal vládním prioritám,“ uvedl Vokřál.

Na stůl padl dotaz, zda ANO nechybí jasné vymezení se toho, pro koho vlastně chce být politickým hnutím. Teorie o tom, že může pojmout všechny voličské základny, se může podle Tvarůžkové tříštit v programových otázkách a jejich naplňování. „Vyplynulo vám vůbec něco takového z vaší ideové konference,“ zajímala se.

„Nemyslím, že bychom se měli začít zpřesňovat, nebo se více orientovat doleva, nebo doprava. Naši političtí konkurenti nás teď tlačí ve snaze navýšit své preference směrem doleva. Jsme ale přesvědčeni o tom, že jsme vše, jen ne levicové hnutí,“ uvedl a dodal, že to, že se napravují některé věci z minulosti a minulých vlád z hlediska seniorů, učitelů atd., nesvědčí o levicovosti, ale o práci těch před nimi.

Stejně tak je Vokřál přesvědčen o tom, že mají řadu i pravicových témat. „Snažíme se snižovat daně, snažíme se o efektivní stát, podporu vědy, vzdělávání. Snažíme se o digitalizaci,“ dal za příklad. „Teorie catch-all party, jak říká Babiš, je možná, budeme dělat vše pro to, aby naše rozkročení bylo co nejširší,“ doplnil s tím, že to, co dnes zajímá lidi nejvíce, je kvalita života než orientace vpravo a vlevo.

„Neukazuje se spíše, že ten váš koktejl je trochu náročné udržet a dlouhodobě ufinancovat?“ podivovala se dál Tvarůžková. „Jedna věc je ale program hnutí ANO. Například karenční doba je jakási daň za to, že žijeme v koaličním prostředí. Druhá věc je třeba navyšování důchodů, to jsme slíbili a to musíme dodržet. Budeme hledat úspory na řadě ministerstev, jistě se to podaří,“ věří Vokřál a připomněl, že jako vláda výrazně lépe vybírají daně a na rozdíl od jiných partají je nezvyšují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…