Vyléčený Hamáček v tisku tvrdě udeřil na Babiše. Toto mu hodně vadí

07.11.2020 13:30

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že se stále cítí být součástí vládní koalice s hnutím ANO Andreje Babiše, ale jedním dechem dodal, proč se rozhodl vyrazit do střetu s premiérem Babišem. Prozradil, jestli chce kvůli divoké druhé vlně koronaviru dostat někoho do vězení.

Vyléčený Hamáček v tisku tvrdě udeřil na Babiše. Toto mu hodně vadí
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Jan Hamáček prodělal koronavirus a dozvěděl se, že má v krvi tolik protilátek, že může jít darovat plazmu, a také ji prý darovat půjde.

Jako politik se prý cítí být součástí koalice s hnutím ANO, ale přesto považoval za důležité vyrazit do střetu s předsedou vlády Andrejem Babišem. Do střetu o výši daně z příjmu.  Andrej Babiš prosazuje zavedení rovné 15% daně, což podle Hamáčka není tím nejlepším řešením.

Ještě v létě, když jsme s premiérem zrušení avizovali, tak jsme říkali, že to celé ještě posoudíme optikou státního rozpočtu. Ministerstvo financí slíbilo, že přijde s kompenzací 90 miliard, ale s ničím takovým nepřišlo. Jediný způsob, jak je získat, je, že si je půjčíme, tedy že ze schodku státního rozpočtu 320 miliard korun uděláme 410 miliard. To mi nepřijde rozpočtově odpovědné. Kromě toho návrh pana premiéra nesplňuje to, co se od něho očekávalo, tedy že pomůže všem. Jeho návrh nepomáhá nízkopříjmovým skupinám obyvatel, ale těm, jejichž příjmy se pohybují kolem osmdesáti až sto tisíc korun. Proto jsme přišli s naším řešením, které je v souladu s programovým prohlášením vlády, které hovoří o sazbách daně ve výši 19 a 23 procent. Jen bych chtěl připomenout, že ve prospěch mého návrhu hovoří i studie VŠE, která tvrdí, že je spravedlivější a stimuluje spotřebu víc než návrh pana premiéra,“ konstatoval Hamáček.  

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
A to není jediné pole, na kterém se Hamáček pustil do boje s Babišem. Volá také po tom, aby se po odeznění epidemie v Česku zřídila vyšetřovací komise, která řekne, kdo a kde chyboval a dopustil, že se druhá vlna nemoci covid-19 v Česku rozjela tak divoce.

„O vyšetřovací komisi jsem mluvil už v létě, takže to není nic, co by se objevilo teď. To je můj konzistentní názor, který jsem jen zopakoval,“ zdůraznil Hamáček.

Poté sáhl k případu se slavným Titanikem.

„Tady přece nejde o to, že mým cílem je někoho zavřít. Cílem je, aby komise posoudila, zda stát postupoval správně, či nikoli, a zda není potřeba některé věci v rámci fungování státu upravit. Nechci nikoho hnát před soud. Jen mohu zopakovat příběh Titaniku. Když se potopil, tak ve Spojených státech vznikla v Senátu vyšetřovací komise senátora Smithe, která měla vyšetřit veškeré okolnosti. Nikoho nezavřeli, a výsledkem bylo naprosto revoluční zvýšení bezpečnosti na transatlantických linkách,“ upozornil Hamáček. 

Předseda ČSSD upozornil také na to, že se svým poslaneckým návrhem na změnu daní přišel jako poslanec Andrej Babiš, který tak obešel ustanovení koaliční smlouvy ČSSD a ANO, kde se strany zavázaly, že zákony budou předkládat do Sněmovny jako vláda, až na zákonu najdou shodu.

Pokud Babiš svůj návrh prosadí, splní tím prý dávný sen ODS o rovně dani, ale Hamáček má strach, že takováto úprava vytvoří velkou díru ve státním rozpočtu a ANO a ODS poté mohou začít volat po privatizaci veřejných služeb různého druhu, což ČSSD v žádném případě neschvaluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…