Výměna ministra zahraničí v Číně. Za velmi podivných okolností

25.07.2023 22:25

Čína v úterý jmenovala staronovým ministrem zahraničí zkušeného diplomata Wanga I, ve funkci nahradí Čchin Kanga po jeho záhadné měsíční nepřítomnosti v úřadu. Ministerstvo uvedlo, že je ze zdravotních důvodů mimo práci, ale neposkytlo žádné podrobnosti, což vyvolalo spekulace a upozornilo na tajnůstkářství, které často obklopuje čínské komunistické vedení a rozhodování, uvádějí zahraniční média.

Výměna ministra zahraničí v Číně. Za velmi podivných okolností
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Sedmapadesátiletý bývalý poradce prezidenta Si Ťin-pchinga a vyslanec ve Spojených státech Čchin Kang, který byl považován za důvěrného spolupracovníka čínského současného prezidenta, převzal ministerstvo v prosinci, ale od 25. června, kdy se v Pekingu setkal s hostujícími diplomaty, se na veřejnosti neobjevil.

Dlouhá nepřítomnost čínského ministra zahraničí Čchin Kanga na veřejnosti vyvolala zuřivé internetové spekulace a zároveň opět poukázala na tajnůstkářství Číny, uvádí BBC.

Mluvčí ministerstva zahraničí Mao Ning na dotaz, kde se v pondělí Čchin Kang nacházel, uvedla, že nemá žádné informace. V čínském systému, který je do značné míry neprůhledný, může být náhlé zmizení vysoce postavených úředníků známkou problémů. Prázdná odpověď Mao vedla k novému nárůstu již tak horečných spekulací o Čchinově nepřítomnosti a vyvolala ještě větší podezření.

„Copak neví, jak odpovědět?“ komentoval jeden z uživatelů pod videoklipem s odpovědí mluvčí na Weibo, čínské platformě podobné Twitteru. „Ta odpověď je dost znepokojivá,“ stálo v dalším komentáři.

Čchinův nástupce, 69letý Wang, byl zároveň jeho předchůdcem, funkci zastával v letech 2013–2022, kdy se vztahy s konkurenční velmocí, Spojenými státy, zhoršily na úroveň, kterou Peking označil za historicky nejnižší. Čchin zároveň zmizel v době, kdy Čína zahájila se Spojenými státy jednání o zlepšení čínsko-amerických diplomatických vztahů.

Zastupoval také Čchin Kanga v době jeho nepřítomnosti a tento týden zastupoval Čínu na setkání poradců pro národní bezpečnost zemí BRICS v jihoafrickém Johannesburgu.

„Nedostatek vysvětlení otevírá více otázek než odpovědí,“ komentoval situaci podle agentury Reuters Ja Ian Chong, docent politologie na Národní univerzitě v Singapuru. Zdůrazňuje také nepřehlednost a nepředvídatelnost, ba dokonce svévoli současného politického systému. Podle dalších názorů mohl Čchin „ztratit politickou přízeň“ a zpochybňují vyjádření Pekingu, že na klíčových diplomatických akcích chyběl ze „zdravotních důvodů“.

Státní média neinformovala o tom, proč byl Čchin z funkce odvolán, a čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář nereagovalo. Si podepsal prezidentský příkaz, kterým toto rozhodnutí vstoupilo v platnost, uvedla státní tisková agentura Sin-chua.

V Číně není neobvyklé, že vysoce postavené osobnosti na dlouhou dobu zmizí bez většího vysvětlení, aby se později objevily jako předmět trestního vyšetřování. Nebo mohou zmizet a pak se znovu objevit bez vysvětlení, proč se ztratily z dohledu.

Sám Si Ťin-pching zmizel z dohledu na čtrnáct dní krátce předtím, než se v roce 2012 stal čínským vůdcem, což vyvolalo zvěsti o jeho zdravotním stavu a možném boji o moc v Komunistické straně Číny. Ministr průmyslu Siao Ja-čching zmizel loni na téměř měsíc z očí veřejnosti, než vyšlo najevo, že je vyšetřován kvůli korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výměna ministra zahraničí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDušan Nárožný , 26.07.2023 10:02:04
je mi s prominutím víte kde. Čekám na výměnu této neschopné vlády.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…