Výroky, neznalosti. Ošklivé vysvědčení pro Nerudovou. Až to uvidí voliči...

13.04.2024 12:25 | Monitoring

Neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která povede kandidátku hnutí STAN do Evropského parlamentu, sklízí ostrou kritiku za své vystoupení v superdebatě českých lídrů do europarlamentu. Není se ale čemu divit, prázdná byla vždy, jak upozorňují v pořadu Aby bylo jasno, kde připomínají, že ani o fungování státu toho nikdy příliš nevěděla. A nejen to.

Výroky, neznalosti. Ošklivé vysvědčení pro Nerudovou. Až to uvidí voliči...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Danuše Nerudová

Bezpečnost a migrace. Pomoc Ukrajině. Green Deal. To probrala osmička kandidátů v Superdebatě lídrů na CNN Prima News. Upoutala zejména kandidátka STAN Danuše Nerudová, která tvrdila: „Populistické strany straší, žádní migranti tady nejsou.“ Vzbudila posměch přítomných. A kandidát SPD Petr Mach se jí ptal, kudy jela do Bruselu.

Po překvapivých výrocích Nerudové řada politologů i politiků usoudila, že se v Bruselu neumí vůbec pohybovat.

Jak ale připomínají v redakci Aby bylo jasno, Danuše Nerudová svou neznalostí nepřekvapila, protože „prázdná byla vždy“. K tomu se vrací s reprízou do dob, kdy se Nerudová pokoušela stát českou prezidentkou, nakonec ale skončila třetí. I tyto prezidentské volby tehdy ukázaly, že o skutečném fungování státu toho až tak moc neví, přesto sama sebe považuje za elitu.

Tehdy ještě jako rektorka Mendlovy zemědělské univerzity v Brně o sobě tvrdila, že je feministka a má hroší kůži. Prohlašovala, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, kterou nyní ve funkci vystřídá Peter Pellegrini, dělá svou práci lépe než Miloš Zeman.

Na dotaz, zda je čas na českou Zuzanu Čaputovou, v roce 2021 odpověděla poměrně zmatečně:. „Ženský prvek obecně v politice v České republice chybí, není nutno rozlišovat, jestli to bude muž nebo žena,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk.

Podobných výroků lze u Nerudové najít mnoho, některé jsou protknuty falešnou skromností, jiné jasnozřivostí. Nerudová například tvrdí, že nesnáší papalášství, zároveň se ale považuje za příslušníka elit, upozornil server Neovlivní.cz.

Rovněž Nerudová prohlašovala, že ve venkově vidí velkou příležitost pro Green Deal, zároveň ale vyjádřila o lidech na venkovech velké pochybnosti. „Nedovedu si představit, jak lidé na venkově investují do investičního fondu,“ sdělila pro Blesk. Mentor Milionu chvilek a expremiér Petr Pithart, který podporoval její prezidentskou kandidaturu, ji přitom oslovoval jako „holku z venkova“.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53721 lidí
Danuše Nerudová vystudovala hospodářskou politiku a správu a hovoří o sobě jako o ekonomce. Toto tvrzení vzbuzuje rozpaky. Jelikož se ukázalo, že nemá přehled o tom, jak fungují státní instituce.

Například si stěžovala, že je poškozenou klientkou Bohemia Energy a stěžovala si, že za to může vláda, která zaspala. „Vypadá to, že vláda zaspala v nějaké regulaci,“ sdělila. Pozapomněla, že ten, kdo měl dozírat na Bohemia Energy, není vláda, ale na vládě zcela nezávislý Energetický regulační úřad, připomíná Jana Bobošíková.

Další skutečnou perlou, za kterou by podle moderátorky Aby bylo jasno od maturity vyletěl každý student, je tvrzení Nerudové, že „pan premiér byl zvolen občany, aby sestavil novou vládu“. Premiér totiž není v Česku volen, ale jmenuje jej prezident.

Dále Nerudová tvrdila, že jsme se ocitli daleko za Západem, co na tom, že v OSN je za námi z hlediska životní úrovně Malta, Itálie, Andora nebo Portugalsko.

Nerudová také působila jako předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody, o které například poslanec dnes už vládní ODS Jan Bauer ve Sněmovně prohlásil, že jde o ubohý marketingový projekt. Nerudová přitom v tu dobu tvrdila, že výsledky práce její komise ohledně návrhu důchodové reformy jsou zapracovány do programového prohlášení nové vlády, když tato vláda ještě nebyla jmenována a programové prohlášení ještě nevytvořila.

Danuše Nerudová dříve v prezidentské volbě podporovala Karla Schwarzenberga. Ze solidarity vůči Mikuláši Bekovi v minulosti také odmítala pozvání na oslavu státního svátku 28. října od prezidenta Miloše Zemana. Po posledních parlamentních volbách na sociální síti napsala, že „se v zemi lépe dýchá a bude líp“.

V následujícím týdnu také Danuše Nerudová přebírá štafetu od ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana v pokračování další série debat hnutí STAN Bez cenzury. Bavit se chce s lidmi o Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

neúspěšná kandidátka , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 13.04.2024 13:39:33
Pokračuje ve svých naučených frázích, je nejslabší z lídrů kandidátek do EU a když už není prezidentkou tak chce být eurokomisařkou

|  13 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …