Vyslechnout Ratha ve sněmovně by bylo správné, říká právník

19.05.2012 13:13

Deníku Právo poskytl rozhovor ústavní právník Jan Wintr. Prohlásil, že David Rath neměl zatím příležitost vzdát se svého mandátu a že by bylo vhodné Ratha v Poslanecké sněmovně vyslechnout, protože mediální atmosféra zatím druhé straně nedává žádný prostor.

Vyslechnout Ratha ve sněmovně by bylo správné, říká právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Jsem přesvědčen, že záleží na rozhodnutí soudu, který může kdykoli vazbu ukončit nebo přerušit nebo upravit podmínky jejího výkonu. Připustí-li soud účast a vystoupení Davida Ratha na jednání výboru i Sněmovny o jeho vydání, nic tomu z ústavního hlediska nebrání,“ uvedl Wintr. Právník dodává, že v mediální atmosféře, která je takto jednoznačná, by bylo správné vyslechnout veřejně i druhou stranu.

Rath neměl příležitost složit mandát

Podle Wintra je jasné, že vazebně stíhaný poslanec mandát vykonávat nemůže. „Ostatně David Rath dosud patrně neměl k rezignaci praktickou příležitost. Jednací řád předpokládá na prvním místě vzdání se mandátu osobně na schůzi Sněmovny. Jen pokud to nejde, je možné vzdát se mandátu notářským zápisem. Netuším, jak snadné či nesnadné je pozvat si do vazební věznice notáře,“ doplnil.

Že by se ale kvůli kauze Rath musela měnit ústava, to si Wintr nemyslí. „Nemyslím, že tu ústava vyvolává nějaké problémy,“ prohlásil v rozhovoru jednoznačně právník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…