Vystrčil si počte: Zahradil mluvil k Číně. Anglicky a úplně jinak

07.09.2020 7:58

Český europoslanec, místopředseda Výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu (EP) a předseda EU-China Friendship Group v EP Jan Zahradil pro čínský státní zpravodajský server Xinhua zhodnotil probíhající mezinárodní veletrh obchodu se službami v Pekingu (CIFTIS) jakožto „pozitivní signál“ pro svět. Dle Zahradila to vypadá, že se Čína dostává z krize a právě její růst by mohl mít díky vzájemné spolupráci taktéž dobrý vliv na Evropu.

Vystrčil si počte: Zahradil mluvil k Číně. Anglicky a úplně jinak
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
Zahradil poznamenal, že je pekingská akce podporována i skrze mezinárodní organizace, ať už se jedná například o Světovou obchodní organizaci či Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Jako prospěšný veletrh hodnotí zejména v rámci aktuální doby. „Vyšle to pozitivní signál do světa, že i přes určitý negativní dopad epidemie covidu-19 jsou státy jako Čína stále schopny pokračovat v cestě k hospodářskému oživení, mezinárodní spolupráci a zahraničnímu obchodu, zejména v oblasti služeb, což je velmi důležitá součást globální ekonomiky, zhodnotil pro zpravodajství Xinhua.

K novým statistikám ukazujícím důsledky koronavirových opatření europoslanec podotkl, že i přes negativitu některých čísel se zdá, že se Čína dostává z krize.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Čínský obchod se službami, podle údajů čínského ministerstva obchodu z přelomu měsíce, dosáhl od ledna do července objemu 2,62 bilionu juanů (asi 382,4 miliardy amerických dolarů), což je meziroční pokles o 15,2 procenta.

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20479 lidí


Politik ODS říká, že je Čína důležitou součástí globální ekonomiky, její částečně oživený růst a zlepšená situace v zahraničním obchodu tedy má být přínosem pro globální oživení. Čínský růst by se dle něho měl dotknout i právě Evropské unie.

V rozhovoru rovněž varoval, aby se Evropa i Čína připravila na možnou druhou vlnu pandemie, která by mohla znamenat další zpomalení ekonomiky. Poznamenal, že s příchodem podzimu již určitá omezení některé evropské státy plánují.

A k samotnému probíhajícímu veletrhu vyjevil tužbu, aby jej nejistoty plynoucí z pandemie nezkazily.

„Byl bych mírně optimistický, ale myslím si, že nemůžeme říci, že už jsme z toho nejhoršího. Takže buďme trpěliví, buďme opatrní a buďme připraveni na další komplikace,“ doplnil místopředseda Výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu.

Veletrh zahrnuje 190 online a offline fór a jednání o obchodních jednáních a do konce srpna se na něj přihlásilo přes dva tisíce firem jako offline vystavovatelé a čtyři tisíce podniků jakožto online předváděči. Organizátoři akce, probíhající v tomto týdnu, očekávají účast více než 17 tisíc firem.

Záhajení 4. září proběhlo i za přispění čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který k události pronesl projev, ve kterém zmínil nutnost spolupráce zemí na ekonomické i protipandemické rovině. Akce trvající do středy se zúčastní i 6 českých subjektů.

Není to poprvé, co Zahradil poskytl rozhovor čínským mediím. Pro server Xinhua se vyjádřil již v červnu k záměru uzavřít plánovanou komplexní investiční dohodu mezi Čínou a EU. Tehdy uvedl, že pokud bude dohoda uzavřena podle očekávání, nejde jen o tuto jednu smlouvu, ale také o „pozitivní atmosféru, kterou by mohla pomoci vytvořit“. Věří, že silnější hospodářské vazby mezi oběma celky by prospěly celému světu, který se snaží zotavit ze zdravotní a hospodářské krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…