Výzva Václava Klause: Všichni zastánci svobody se musí spojit. Přímo se obrátil na syna a Okamuru

20.03.2021 12:24

Bývalý prezident Václav Klaus je velmi nespokojen se současným stavem České republiky – volá po politické i ekonomické proměně země. S blížícími se sněmovními volbami sepsal na základě velkého množství podnětů od lidí prohlášení, které označuje za „Provolání nespokojených občanů České republiky“. Apeluje v něm na společný postup stran, které by pomohly návratu k občanské a ekonomické svobodě. Konkrétně zmiňuje případnou koalici SPD a Trikolóry. Zároveň varuje před nástupem extrémní levice v podobě Pirátů.

Výzva Václava Klause: Všichni zastánci svobody se musí spojit. Přímo se obrátil na syna a Okamuru
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Poměry v naší zemi byly podle Klause zdevastovány katastrofální politikou vlády, která přinesla závažné ohrožení svobody a demokracie. „Současné rozložení politických sil v zemi budí velké obavy i z politického vývoje po volbách na podzim tohoto roku,“ píše v provolání nespokojených občanů.

Za současného stavu viní především vládu. „Již rok žijeme v podmínkách tvrdých omezení, karantén a lockdownů. Přes všechna vládní opatření máme nejvyšší počet obětí. To nebylo nezbytné. Naše základní občanská práva a svobody byly dlouhodobě – a bojíme se, že trvale a nevratně – osekány a omezeny,“ stojí dále v prohlášení.

„Odmítáme pokračování dosavadní ničivé vládní politiky a požadujeme návrat k občanské a ekonomické svobodě, která je předpokladem normálního života v zemi a jedinou zárukou její prosperity,“ pokračuje exprezident Václav Klaus.

Zmiňuje společný postup konkrétních politických stran pro podzimní volby, které by mohly být nadějí k návratu k normálním poměrům. „V dnešní situaci na politické scéně – s výjimkou Trikolóry, SPD a několika jednotlivců – nevidíme síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k normálním poměrům, zdravému životu společnosti a svobodnému podnikání,“ dodává Klaus hlasem nepokojených občanů.

V kontextu toho varuje před nástupem radikální levice. „S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu. Poslední průzkumy ukazují, že podobné radikální síly (v naší verzi zejména ve formě pirátů) mohou po volbách uchopit moc i u nás,“ varuje.

Znepokojuje ho, že většina našich současných parlamentních opozičních stran toto nebezpečí nevnímá, je připravena jim pomáhat, a dokonce eventuálně se s nimi spojit.

A připojuje výzvu: „Vyzýváme všechny, kteří sdílejí náš pohled a kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz,“ vyzdvihl nutnost, aby představitelé nejrůznějších politických i občanských seskupení v nadcházejících volbách nedopustili propadnutí hlasů svých stoupenců.

„Komu jde o dobrou věc, nemůže trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit. Podporujme ty, kteří svým programem a svými postoji již prokázali, že s radikální novou levicí nebudou kolaborovat a že jsou odhodláni nekompromisně prosazovat návrat k normalitě a bránit svobodné poměry,“ stojí v závěru Klausova textu „Provolání nespokojených občanů“.

Celé znění:

CHCEME ZASE NORMÁLNĚ ŽÍT
 

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí
My, občané České republiky, kteří – jak se stále více přesvědčujeme – nemáme své dostatečné politické zastoupení ve vládě a parlamentu, vyjadřujeme touto formou hlubokou nespokojenost s dnešním stavem a poměry v naší zemi. Ty byly zdevastovány katastrofální politikou vlády, která přinesla závažné ohrožení svobody a demokracie. Současné rozložení politických sil v zemi budí velké obavy i z politického vývoje po volbách na podzim tohoto roku.
 
Viníme vládu. Již rok žijeme v podmínkách tvrdých omezení, karantén a lockdownů, které nám – se souhlasem parlamentu – způsobily pouze rozvrat, nikoli odstranění epidemie. Přes všechna vládní opatření je Covidem-19 naše republika jednou z nejvíce postižených zemí na světě s relativně nejvyšším počtem obětí.  To nebylo nezbytné. Zničené zdraví a životy statisíců lidí, jejich dlouhodobá izolace a frustrace, faktická likvidace některých hospodářských odvětví i velkého počtu podnikatelů a živnostníků, enormní finanční ztráty podnikové sféry, narušené školství a celý vzdělávací systém a zcela rozvrácené veřejné finance jsou důsledkem této vládou vyvolané katastrofy. Naše základní občanská práva a svobody byly dlouhodobě – a bojíme se, že trvale a nevratně – osekány a omezeny.
 
Odmítáme pokračování dosavadní ničivé vládní politiky a požadujeme návrat k občanské a ekonomické svobodě, která je předpokladem normálního života v zemi a jedinou zárukou její prosperity.
 
V dnešní situaci však na politické scéně – s výjimkou Trikolóry, SPD a několika jednotlivců – nevidíme síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k normálním poměrům, zdravému životu společnosti a svobodnému podnikání.
 
S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu. Poslední průzkumy ukazují, že podobné radikální síly (v naší verzi zejména ve formě pirátů) mohou po volbách uchopit moc i u nás. Znepokojuje nás, že i většina našich současných parlamentních opozičních stran toto nebezpečí nevnímá, je připravena jim pomáhat, a dokonce eventuálně se s nimi spojit.
 
Zbývá pouze málo času tomu zabránit. Vyzýváme všechny, kteří sdílejí náš pohled a kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz. Aby představitelé nejrůznějších politických i občanských seskupení v nadcházejících volbách nedopustili propadnutí hlasů svých stoupenců. Komu jde o dobrou věc, nemůže trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit.
 
Podporujme ty, kteří svým programem a svými postoji již prokázali, že s radikální novou levicí nebudou kolaborovat a že jsou odhodláni nekompromisně prosazovat návrat k normalitě a bránit svobodné poměry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…