Vždyť my z toho nic nemáme! Ekonom Zelený drtivě o našem hospodářství. Jde i o Zemana

04.01.2019 12:17

Ekonom Milan Zelený se po čase opět přihlásil o slovo. Profesor má za to, že český stát je hloupý, svou ekonomiku vede do záhuby a lidé by to měli vědět. Co ho k takto tvrdému soudu přivedlo, prozradil v rozhovoru pro server Info.cz. Rýpl si i do prezidenta Miloše Zemana.

Vždyť my z toho nic nemáme! Ekonom Zelený drtivě o našem hospodářství. Jde i o Zemana
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ekonom Milan Zelený

Zelený je prý hrdý na svou zemi, protože se v ní zrodil a prosperoval podnikatel, jakým byl Tomáš Baťa. Zelený v něm vidí velikána, na jehož odkaz je třeba navazovat. Ani Amerika prý nedokázala zrodit takového velikána.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

K odkazu Tomáše Bati se rád hlásí i prezident Miloš Zeman, ale podle Zeleného jako politik neudělal nic proto, aby se tu narodil nový Baťa. Vzhledem k tomu, že je Zeman součástí české politiky 30 let, něco udělat mohl. „Neudělal nic,“ zhodnotil Zemanův přínos k případné baťovské budoucnosti Zelený. „Nestačí o tom jen mluvit,“ zdůraznil ekonom.    

Zeman rád mluví o kanálu Dunaj–Odra–Labe, ale podle Zeleného je to projekt, který je vlastně k ničemu. Může snad přilákat několik investorů, kteří si budou chtít sáhnout na dotace, ale to je všechno. Tento kanál velikost naší ekonomice nevrátí.   

Zbytečnost kanálu Dunaj–Odra–Labe však není tím největším problémem ekonomiky. Náš největší problém tkví podle Zeleného v tom, že čeští politici po roce 1989 vlastně nepochopili, co je kapitál. Nepochopili, že důležité jsou podniky, které produkují nějaké bohatství, a ne peníze, které dostanou, když ony podniky prodají.

„My jsme se zbavili národního kapitálu,“ zdůraznil Zelený a přidal příklad. Považoval za nutné, aby Škodovka zůstala v českých rukou, aby ji nekupoval německý Volkswagen. „Byla to chyba,“ okomentoval tento prodej. Politici rozhodli o prodeji Škodovky a dostali za to hromádku peněz, kterou obyvatelstvo projedlo. Tím to skončilo. Takže když se nad tím zamyslíte, z čeho my máme tvořit tu Baťovu inspiraci? Určitě to nemůžu tvořit s šéfama z Volkswagenu, kteří jsou v podstatě před vězením,“ poznamenal s odkazem na podvody v otázkách automobilových emisí, kterých se německé automobilky dopouštěly, když nedokázaly vyhovět přísným evropským ekologickým normám.

Z českých podnikatelů se stali jen subdodavatelé ke konečným produktům. Proto nikdy nedorostou velikosti Tomáše Bati. Ten budoval v zahraničí celá města, aby měli jeho zahraniční dělníci kde žít a kde utrácet své výplaty. Kdybychom něco podobného dělali dnes, stali bychom se ekonomickými velikány.

Český stát se rozhodl svůj skutečný kapitál prodat do rukou zahraničních vlastníků a nechat jim zisky z podniků, které byly kdysi naše. V tomto kroku se podle Zeleného ukazuje hloupost státu a to nejen toho českého. Stejné chyby udělaly i jiné státy. „Stát je vždycky hloupý, protože není vlastníkem té výrobní kapacity, toho kapitálu,“ řek jasně Zelený.  

Naše ekonomika sice roste, ale ve skutečnosti z toho česká ekonomika moc nemá, profitují z toho zahraniční vlastníci. V pravém smyslu česká ekonomika skomírá. Příkladem může být právě „česká Škodovka“. „‚Česká Škodovka‘ nám nepatří. My tam nemáme práva, my nerozhodujeme, co se tam bude vyrábět a kde se to bude prodávat,“ upozornil Zelený.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…