Vztahy a peněžní toky v ODS. Novinářka začala u Vondry. A pak už to jelo

14.11.2023 22:10 | Monitoring

Na lídra koalice SPOLU do evropských voleb Alexandra Vondru z ODS, který původně před společnou kandidátkou varoval, si posvítili v pořadu Aby bylo jasno a přišli se zajímavým zjištěním. Třeba že má nemanželského syna s dvojkou na společné kandidátce Veronikou Vrecionovou z ODS, který je ve straně velmi aktivní a v institutu předsedy ODS Petra Fialy vytváří podcasty.

Vztahy a peněžní toky v ODS. Novinářka začala u Vondry. A pak už to jelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

Složení společné eurokandidátky koalice SPOLU, která má super lídra a tři jedničky, stojí podle Jany Bobošíkové za pozornost: „Superlídr je Vondra z ODS a jednička za ODS a jinak dvojka na kandidátce SPOLU vedené superlídrem Vondrou je europoslankyně Veronika Vrecionová z ODS. A mají spolu syna Jáchyma Vreciona,“ uvádí.

Potomek Alexandra Vondry a předsedkyně poslaneckého klubu ODS v europarlamentu Jáchym Vrecion vytváří v Institutu Petra Fialy, šéfa ODS, podcast s názvem Pravej podcast, jeho partnery jsou Pravý břeh – Institut Petra Fialy a Institut pro pravicovou politiku.

Moderátorka pořadu Aby bylo jasno následně upozorňuje na obsah tohoto podcastu a provázanost s ODS: „Znělka pořadu Pravej podcast v sobě nic pravicového neskrývá, jen se vysmívá opozici. Upozorňujeme, že Pravý břeh – Institut Petra Fialy je majetkově propojený s ODS, a tím je napojen na peníze daňových poplatníků.“

Marketér Jáchym Vrecion je navíc v ODS poměrně aktivní: „Je člen oblastní rady ODS v Praze 7 a absolvent vysoké školy Cevro Institut a člen výkonného výboru mládežnické organizace ODS Mladí konzervativci. Zároveň působí jako poradce jednoho z radních magistrátu hlavního města Prahy TOP 09,“ přibližuje Bobošíková.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
V tomto kontextu moderátorka připomíná, jak Markéta Pekarová Adamová na víkendovém sněmu TOP 09 kriticky označila předchozí vlády za „vlády populistů, naprosto odosobněných od jakýchkoli hodnot či morálky“. „Tak tady teď máme morálku 2023 koalice SPOLU,“ podotýká Bobošíková.

„Vzhledem k tomu, že současná politika je po letech hodnotová a morální, nepřijde nikomu v trojkoalici divné, že dlouhá léta utajovaný nemanželský syn v podcastu zpovídá jako hosta svou maminku. Z podcastu vyplynulo, že právě Vrecionová s Vondrou byli společnými vyjednavači koalice SPOLU za ODS do eurovoleb. „Já a Saša Vondra jsme oba členy předsednictva, tak jsme byli pověření tím vyjednáváním. My jsme se rozhodli, že se pokusíme partnerům navrhnout jak program, tak i klíč a různé podmínky, které bychom byli potom schopní obhájit i v naší členské základně. Protože bez toho by ta dohoda nebyla možná,“ uvedla Vrecionová.

Právě Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová byli původně velkými zastánci toho, aby ODS kandidovala do evropských voleb samostatně. Nyní je ale Vrecionová ze společné kandidátky s KDU-ČSL a TOP 09 naopak nadšená: „Musím říct, že jsem ze všeho měla strašně dobrý pocit. Děkuju Sašovi Vondrovi, který moc pomohl, a i panu předsedovi Petru Fialovi,“ uvedla v podcastu.

„Rodiče Jáchyma Vreciona postavili do eurovoleb společnou kandidátku trojkoalice SPOLU a zaujali její dvě čelná místa. Alexandr Vondra jako lídr začal obrážet média,“ shrnuje Bobošíková. Vondra hájí společnou kandidátku SPOLU slovy, že se mu podařilo prosadit programové desatero a eurovolby jdou vyhrát, slibuje také, že v kampani bude hlasitý. „Vondrovy řečičky, milenka, dětičky,“ připojuje moderátorka rým na hodnotovou politiku koalice SPOLU.

V závěru se Bobošíková věnuje i „kamarádským místům“. Asistentkou europoslankyně Vrecionové v Evropském parlamentu je Veronika Cerhová, manželka tajemníka premiéra Fialy a klíčového muže v pozadí ODS Františka Cerhy.

Služby europoslankyni Vrecionové poskytuje zapsaný ústav Evropský informační projekt, který založil Petr Fiala. Tento ústav v loňském roce obdržel dar půl milionu korun od polostátního podniku ČEZ, jenž ovládá Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS.

Právní služby europoslankyně Vrecionové poskytuje podnikatele Tomáše Chrenka mladšího. Školu, která po jeho politickém pádu zaměstnala dnešního super lídra a někdejšího milence Vrecionové Alexandra Vondru a kde vystudoval jejich společný syn Jáchym Vrecion.

Místním asistentem Vrecionové je někdejší činovník Mladých konzervativců a člen ODS David Vaculík. Asistenta dělá i poslanci ODS Jiřímu Havránkovi, který se synem Vrecionové natáčí zmíněný Pravej podcast. Vaculík je podle svého oficiálního životopisu i poradcem ministra dopravy z ODS Martina Kupky.

„Právě jste viděli ukázku hodnot a morálky politiky ODS, lídra koalice SPOLU. Z kdysi respektované strany zbyla nekompetentnost, rodinkaření a všudypřítomné pokrytectví,“ zakončuje Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kde je dnes milion chvilek ? stydí se vylézt včetně ty statisíce řvoucích demonstrantů ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 15.11.2023 0:35:07

|  17 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…