Z Ukrajiny: Ve Lvově chtějí pojmenovat fotbalový stadion po Stěpanu Banderovi

20.03.2021 15:41

V ukrajinském Lvově chtějí pojmenovat stadion po Stěpanu Banderovi, který usiloval o vznik samostatného ukrajinského státu, ale ve jménu této ideje se neváhal spojit ani s Adolfem Hitlerem a nechal své stoupence páchat neuvěřitelná válečná zvěrstva.

Z Ukrajiny: Ve Lvově chtějí pojmenovat fotbalový stadion po Stěpanu Banderovi
Foto: Václav Fiala
Popisek: Slavnostní průvod v Kyjevě ke 110. výročí narození nacionalistického vůdce Stepana Bandery

Stěpan Bandera, jeden z předních bojovníků za samostatný ukrajinský stát, patřil také k neznámějším kolaborantům s nacistickým Německem. Bandera věřil, že mu Adolf Hitler poskytne prostor k vybudování samostatného ukrajinského státu stojícího mimo struktury Sovětského svazu.

Když zjistil, že tyto jeho naděje jsou marné, začal Bandera a jeho stoupenci za druhé světové války bojovat jak proti vojákům nacistického Německa, tak proti Sovětům, ale také proti Polákům a Čechům žijícím na Podkarpatské Rusi. Jeho stoupenci se přitom dopouštěli bestiálních zločinů proti civilnímu obyvatelstvu.

Obyvatelé Lvova chtějí po kontroverzním bojovníkovi za ukrajinskou svobodu pojmenovat stadion. České čtenáře o tom s odvoláním na zahraniční média informuje deník Právo.

Lvov by tak následoval příklad ukrajinského města Ternopil, kde pojmenovali stadion po Romanu Šuchevyčovi, ukrajinském nacionalistovi, který se v minulém století podílel na vraždách Poláků i Židů. Tento krok odsoudil Joel Lion, izraelský velvyslanec na Ukrajině.

„Požadujeme okamžité zrušení tohoto rozhodnutí,“ napsal na Twitteru a upozornil, že jde o „nechvalně proslulého kapitána policejní jednotky Schutzmannschaft Batallion 201“.

Primátor Ternopilu tehdy oponoval, že Šuchevyč byl vzorný velitel, ale také skvělý sportovec a ukrajinský vlastenec, takže město na svém rozhodnutí nic nezmění.

„Šuchevyč byl nejen vzorným velitelem, ale také výtečným sportovcem a vynikal v řadě sportovních disciplín,“ citoval rozhlas Radio Svoboda Serhije Nadala, primátora Ternopilu.

V jiných částech světa se fotbalové stadiony obvykle pojmenovávají po osobnostech, které měly alespoň nějakou souvislost s kopanou do míče. V Budapešti nedávno nově otevřeli Stadin Ference Puskáse, pojmenovaný po nejslavnějším hráči maďarské historie. V Madridu je zase stadion pojmenován po Santiago Bernabeuovi, slavném funkcionáři, za jehož úřadování se mužstvo proslavilo.

V Česku není pojmenovávání stadionů po osobnostech příliš zvykem, výjimkou je třeba Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově, nebo Andrův stadion v Olomouci, pojmenovaný po podnikateli Josefu Anderovi, který inspiroval a financoval jeho stavbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…