Za komoušů bylo líp. Vyšli jsme mezi Bakalovy ohrožené horníky, raději to ani nečtěte

21.03.2014 11:03

REPORTÁŽ O budoucnosti Dolu Paskov rozhodne vláda možná už za pár týdnů. Už teď ale horníci ví, že šance sehnat jinou práci je minimální. Dolem tak zní: „Za komunistů bylo líp.“ Prodělečný Důl Paskov chtěla společnost OKD, spoluvlastněná finančníkem Zdeňkem Bakalou, nechat přejít do útlumu. Za pár týdnů by měla rozhodnout vláda a majitelé o dalším osudu téměř tří tisíc zaměstnanců.

Za komoušů bylo líp. Vyšli jsme mezi Bakalovy ohrožené horníky, raději to ani nečtěte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

Před půl druhou už nechává řidič autobusu, který parkuje před Dolem Paskov, puštěný motor a čeká, až z budovy začnou vycházet jeho budoucí pasažéři. „Já na Paskov jezdím z Nového Jičína přes Příbor, ale už vozím čím dál tím míň lidí. Měli to tady v plánu zavírat, ale snad by měl důl ještě jet až do roku 2016. Tak snad to ještě vydrží, ale noční už zřejmě nedělají vůbec. Kdysi bývaly plné autobusy,“ říká od volantu Vladimír Pazdera, který vozí horníky a zaměstnance OKD na směnu. „Tahle situace všechny hodně trápí. Lidi se o tom dost baví. Tady jsou chlapi, kteří dělají na šachtě i 30 let,“ dodal. Rozhlíží se kolem a pozdraví místní pracovnici kantýny. Také ona čeká, co bude dál: „Jsme závislí na šachtě. Když nebude šachta, nebudeme my,“ zhodnotila rychle.

Horník: Práci neseženu, myslí si, že budu nemocný

Ze zasouvacích dveří postupně začínají vycházet místní zaměstnanci. Někteří míří přímo mezi stovky zaparkovaných aut, jiní „na jedno“ do vedlejší pivnice a další na autobus. Mezi nimi i Petr Kočvara. Na Paskově pracuje už pětadvacet let. „Doufáme, že práci ještě chvíli budeme mít. Uvidíme, co bude dál, jestli spíš nekrachnou celé OKD. Zaměstnání jsem si už zkoušel shánět, ale bylo to marné,“ popisuje Kočvara. „Horníci neseženou práci za takové peníze, jaké mají teď. Když už si něco najdou, tak za 13 nebo 14 tisíc, ale oni jsou zvyklí i na pětadvacet. Mají hypotéky, takže těžko půjdou dělat za nižší plat,“ dodal. To, že se práce špatně hledá, ovlivňuje nejen skutečnost, že v regionu panuje obecně vysoká nezaměstnanost. Horníci mají často problém s případným budoucím zaměstnavatelem i kvůli zdravotnímu stavu. Firmy se obávají, že budou často na nemocenské. 

„Vím z vlastní zkušenosti, že když někde přijdu a řeknu, že jsem dělal 20 let na šachtě, tak i kdybych byl úplně zdravý, tak mě nikdo nevezme. Bude už existovat předpoklad, že může být člověk často nemocný,“ vysvětlil Kočvara. Stejně jako spousta dalších místních pracovníků je přesvědčený, že už bylo líp. „Práce byla lépe placená. Výhody teď také nejsou, jako byly dřív. Když někdo už nemohl pracovat v dole, tak ho přeložili na povrchové práce. Dnes to nejde, protože na povrchu dělají jen dodavatelské firmy,“ upozornil.  

V klidu zůstávají zaměstnanci před důchodem

Na Paskově pracuje zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a další stovky pracovníků dodavatelských firem. Vojtěch Folvarčný je tu zaměstnaný dva roky. Ani on zatím nemá úplně jasné plány o své budoucnosti. „Nikdo neví, co bude. Já jsem ale zatím práci nesháněl. Kdyby to tady zavřeli, tak bych přešel na Karvinou. No a kdyby bylo nejhůř, tak bych musel shánět práci asi někde v zahraničí. Dělal bych elektrikáře,“ uvedl asi pětadvacetiletý Vojtěch. Vrásky na čele ovšem nepřidává případný krach závodu dalšímu ze zaměstnanců, panu Horňákovi. Má k tomu dobrý důvod. „Pracuji na strojním úseku a já strach nemám, protože už mi zbývají jen dva roky do důchodu. Hůře jsou na tom ti mladí,“ reagoval.

Za komunistů byla práce, teď mladí fetují

Z části Ostravy, z Výškovic dojíždí na Paskov i Marian Sabo. Jeho důvod návštěvy závodu bývá ale jiný než u ostatních horníků. Jako havíř - důchodce tu chodívá pravidelně na oběd. „Dneska to bylo dobré. Myslím, že to bylo nějaké indické jídlo. Měl jsem stehno s chilli, paprikou a rýži. Dost jsem si pochutnal a jenom za 25 korun. No, uvařila byste oběd za takové peníze? To asi těžko.“ vypráví dnes už šestašedesátiletý Sabo. V hornictví pracoval 21 let. „Chtěl bych, aby se v dolech pracovalo dál. Mladí mají půjčky. Jak na splátky budou vydělávat? Každý vzpomíná, že za `komoušů` bylo líp. Všechno se teď rozkrádá. Celosvětově je špatná doba,“ myslí si Marian Sabo. „Za komunistů měl každý práci, dneska mladí nemají zaměstnání a tak fetují, hrají automaty, okrádají staré i mladé,“ dodal.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…