Za tragédii ve Studénce prý může i stát. Nedělá v této oblast téměř nic, varuje expert

25.07.2015 12:35

Podle proděkana dopravní fakulty Petra Moose může za tragédii ve Studénce i stát. Ohledně nehody kamionu s pendolinem, při které zahynuli tři lidé, se vyjádřil pro server Aktuálně.cz.

Za tragédii ve Studénce prý může i stát. Nedělá v této oblast téměř nic, varuje expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Minuta ticha za mrtvé vlakového neštěstí ve Studénce

„Stát je nepřímým viníkem této tragédie, a není to zdaleka poprvé. Snad si až teď politici konečně uvědomí, jak svým nekompetentním rozhodováním hazardují s lidskými životy,“ uvedl bývalý ministr dopravy pro Aktuálně.cz.

Rozhořčilo jej především to, že i přestože byl páteřní železniční koridor do Ostravy nedávno poměrně nákladně modernizován, byly na něm zanechány přejezdy, které jsou velmi nebezpečné. „Ten přejezd ve Studénce patří k vůbec nejnebezpečnějším. Ministerstvo dopravy a Správa železniční dopravní cesty v tomhle směru až neuvěřitelně zaspaly. Varování odborníků na rizika, která tyto přejezdy představují, nebraly vážně, ignorovaly je,“ kritizoval Moos s tím, že myšlenky a návrhy, že na podobných železničních koridorech nebude přímé křížení železnic a silnic, tu jsou již odedávna. Podle serveru Aktuálně.cz je na železničním koridoru Praha – Ostrava podobných nebezpečných přejezdů 88. 

Moos stát rozhodně nešetřil, jeho počínání nazval dokonce hrubým zanedbáním bezpečnostních standardů, které se v Evropě stávají závaznými. „Asi jen pro Česko ne. Například Slováci to už dávno pochopili a jejich nové železniční koridory tomu odpovídají,“ řekl s tím, že vina českého státu na nehodě tu rozhodně je – v tom, že nevyčlenil peníze na odstranění přímých přejezdů na páteřních železničních koridorech. Zároveň je podle něj možné například i jiné bezpečnostní řešení – například automatické vysunutí zábrany ze svršku silnice, což žádná z koridorových tratí nemá.

Původní text ZDE.

„Stát v bezpečnosti silničního provozu nedělá nic anebo téměř nic,“ uzavřel s tím, že poslanci svým furiantsvím přinášejí do Česka jen další rizika. To zmínil v souvislosti s uvažovaným zvýšením rychlosti na dálnicích na sto padesát kilometrů v hodině. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…