Za urážku prezidenta rok vězení? Návrh komunisty Ondráčka zvedl ze židle Kalouska a další

15.11.2016 18:26

Odmítavé reakce části politiků včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vzbudil návrh skupiny šesti desítek poslanců vrátit do trestního zákona čin veřejného hanobení prezidenta pod sankcí až ročního vězení. Zástupci pravicové opozice označili předlohu za normalizační nebo za "návrat ke komunistické ochraně papalášů". Autoři z řad poslanců ČSSD, ANO, KSČM a Úsvitu v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) jsou ale přesvědčeni o preventivním účinku, navrhované postihy by měly podle nich spíše "výchovný charakter".

Za urážku prezidenta rok vězení? Návrh komunisty Ondráčka zvedl ze židle Kalouska a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," znělo by nové ustanovení. Součástí navrhované normy je taky doplnění přestupkového zákona. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Ačkoli novelu trestního zákoníku podepsala i část poslanců sociální demokracie a hnutí ANO, jejich jiní politici se k ní staví záporně. "Obávám se, že kdybychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji. Těžko říct, kde by to skončilo," uvedl ministerský předseda a předseda ČSSD Sobotka. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zajistí hlavě státu vážnost právě skutečnost, že ho nechrání zvláštní paragrafy, než vyhrožování vězením. "Zvláštní ochrana hlavy státu před verbálními útoky je spíše historický přežitek," tvrdí ministr.

Soudci i úředníci mají ochranu, prezident ne? Filip vidí mezeru v zákonu

Naopak předseda KSČM Vojtěch Filip, který k návrhu podpis připojil, si myslí, že je nutné vyplnit v zákonu existující vakuum. "Vzhledem k tomu, že jsou chráněni nejen soudci, ale i úředníci i před slovními útoky, jeví se zrušení ochrany úřadu a osoby prezidenta za mezeru v právu," uvedl. Předkladatelé si od novely podle důvodové zprávy slibují to, že "by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám".

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale soudí, že neschválení novely by bylo i v zájmu nynějšího prezidenta Miloše Zemana. "On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na twitteru. Nad tím, čím se někteří poslanci zabývají, se podivil předseda ODS Petr Fiala. "Aby pak někdo nehanobil je. Ale na to může být další zákon," uvedl na sociální síti.

Silné osobnosti jako Zeman se bez ochrany obejdou, tvrdí Dienstbierův nástupce Chvojka

Ke kritikům se přidal předseda poslanců vládní KDU-ČSL Jiří Mihola, podle něhož je v demokratickém státu navrácení hanobení prezidenta do zákona nesmyslem. Někteří poslanci navíc poukazují na existenci obecného trestného činu pomluvy, podle nich postačuje.

Skeptický je k předloze i nastupující ministr pro legislativu, poslanec ČSSD Jan Chvojka. Bude to zřejmě už on, kdo bude vládě předkládat návrh stanoviska. "Myslím, že silné osobnosti, jako je prezident Zeman, se bez ochrany v trestním zákoníku hravě obejdou," míní.

Ochrana hlavy státu byla v právním systému už za první republiky, popisují autoři novely. Za socialismu bylo hanobení republiky a jejích představitelů trestným činem až s dvouletou sazbou odnětí svobody. V 90. letech ale byly tyto skutky z trestního práva vypuštěny. Autoři předlohy poukazují na jejich existenci v jiných evropských státech. Konkrétně zmiňují příklad z Nizozemka, v němž letos uložil soud měsíční vězení pisateli hanobného článku na facebooku na adresu královské rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …