Začerněná smlouva za deset milionů? ČT tají, kolik zaplatila firmě dcery exposlance Zlatušky za neuvěřitelný seriál o zlaté mládeži

08.07.2018 6:40

EXKLUZIVNĚ Česká televize zřejmě nechce sdělit, na kolik ji přišlo natočení nové řady zčásti edukativní a zčásti zábavné reality show Zlatá mládež. Stejným tajemstvím je i to, na kolik si přišli účinkující z řad pražské omladiny (dle snímku dobře situované pražské omladiny), kteří se v pořadu potýkají s náročnými situacemi: například procházejí balkánskou trasu spolu s migranty nebo pracují na jatkách. Ačkoliv Kavčí hory ve věci celkové ceny pořadu mlčí, přičemž o ceně druhé řady pořadu či odměně pro účastníky spekuloval i bulvární server Extra.cz, ParlamentníListy.cz narazily na internetu na zajímavou smlouvu se společností, která pro Českou televizi Zlatou mládež vyráběla. Celková hodnota smlouvy přesahuje deset milionů.

Začerněná smlouva za deset milionů? ČT tají, kolik zaplatila firmě dcery exposlance Zlatušky za neuvěřitelný seriál o zlaté mládeži
Foto: Repro ČT
Popisek: Z pořadu ČT Zlatá mládež

Redakce serveru ParlamentníListy.cz pátrala po tom, na kolik vyšla veřejnoprávní Českou televizi nová série edukativní reality show Zlatá mládež. 

Na z jeho pohledu vysokou cenu pořadu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornil jeden z protagonistů Zlaté mládeže, kontroverzní youtuber z Prahy, který si říká Mike Pán. Pán nám i sdělil, že celkový rozpočet na natočení druhé série pořadu činil osm milionů korun. Jeho tvrzení by mohla nahrávat i smlouva, kterou se redaktorovi ParlamentníchListů.cz podařilo objevit v internetové databázi hlídače smluv.

Podle databáze hlídače smluv spadajícího pod server Hlidacstatu.cz se jedná o dosud jedinou existující smlouvu mezi společností Telepunk s.r.o. bývalé producentky ČT Kamily Zlatuškové a České televize a to v hodnotě 8 milionů korun, přesně, jak uvedl Mike Pán, ovšem bez daně z přidané hodnoty. Právě společnost Telepunk pro Českou televizi pořad Zlatá mládež v koprodukční spolupráci vyrábí. Spolu s DPH pak celková hodnota koprodukční smlouvy mezi Telepunkem a Českou televizí přesahuje 10 milionů korun (10 235 194 Kč).   

Pokrývá tato smlouva pouze zhotovení pořadu Zlatá mládež, anebo jsou v ní od Telepunku pro ČT zahrnuta i další díla? To se bohužel ani ze znění samotné smlouvy nedozvíte. Dokument je totiž začerněn a to nikoliv pouze u potenciálně citlivých údajů (osobní údaje, adresy, data narození) ale i u zcela základních specifikací.

Nutno v tomto ohledu zmínit, že se v případě tohoto dokumentu nejedná o nic neobvyklého. Česká televize v registru smluv publikuje v začerněné podobě i další smlouvy. Nelze tedy s určitostí říci, zda smlouva skutečně pokrývá pouze novou sérii Zlaté mládeže, či zda je v ní zahrnuto i něco dalšího. O tom co ČT ve smlouvě s Telepunkem začernila se ostatně můžete přesvědčit na přiložených snímcích.   

V oddílu specifikace audiovizuálního díla je sekce základní specifikace díla začerněna celá. Stejně tak je zcela začerněna i sekce týkající se termínů realizace a časového harmonogramu výroby. Podobně důsledně začerněná je část popisující rozpočet audiovizuálního díla. V sekci s názvem „poměr koprodukčních vkladů“ se lze dočíst pouze o finanční účasti České televize ve výši 8 458 838 korun bez DPH. Zbytek je začerněn, a to včetně textu zmiňujícího pravděpodobnou finanční spoluúčast společnosti Telepunk s.r.o., tedy koproducenta.

Podle webu Extra.cz Česká televize celkovou sumu, kterou utratila za Zlatou mládež, nechce uvést. Bulvární deník nicméně na základě rozhovorů s producenty, kteří v minulosti s ČT spolupracovali, soudí, že jeden díl televizi vyšel na dva až tři miliony korun. V tomto ohledu lze říci, že Česká televize neodpověděla ani ParlamentnímListům.cz a informaci, kolik činil celkový rozpočet onoho audiovizuálního díla Zlatá mládež, nám nesdělila. Nestačilo ani, že jsme dotaz urgovali.  

Záhadou je de facto i to, kolik za natáčení dostali jednotliví účastníci, tedy příslušníci zlaté mládeže (Mike Pán, Renáto, Sharlota a další). I o tom média spekulovala již dříve. 

Mike Pán pro ParlamentníListy.cz uvedl, že mělo jít o několikanásobek toho, co si za měsíc vydělá v Česku běžný občan (při přepočtu na natáčecí, odpracované dny).  

Firmou, která pro ČT Zlatou mládež připravila, je společnost Telepunk s.r.o. známé české producentky a „famačky“ Kamily Zlatuškové. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, kolik za Zlatou mládež utratila, zatím Česká televize neodpověděla.  

 

Zdroj: www.hlidacstatu.cz (repro)

Smlouva byla uzavřena 26. 2. 2018. „Koprodukční smlouva, společná výroba audiovizuálního díla a stanovení podílů na příjmech docílených jeho užitím“, stojí u dokumentu v databázi Hlídače smluv. „Plátcem“ je zde Česká televize a „dodavatelem“ Telepunk.

Stálo tedy natočení Zlaté mládeže přes deset milionů korun a co za tyto peníze ČT dostala? To se bohužel ze smlouvy zveřejněné v registru dozvědět nelze. 

Zdroj: www.hlidacstatu.cz (repro)

Zdroj: www.hlidacstatu.cz (repro)

Telepunk s.r.o. v roce 2016 zakládala bývalá producentka ČT a později proděkanka pražské FAMU Kamila Zlatušková. Zlatušková je dcerou bývalého rektora Masarykovy univerzity a poslance hnutí ANO Jiřího Zlatušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…