Záměrně vyvolávaný strach, vraždy a zločinnost větší než jinde. Oskar Krejčí vysvětluje "jistá specifika" USA

26.07.2015 9:14

Kriminalita v USA v přepočtu na počet obyvatel je mnohonásobně vyšší než například v Číně. Na počet obyvatel je ve Spojených státech také vysoký počet vražd. Proč tomu tak je, se snažil vysvětlit politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro server Prvnizpravy.cz.

Záměrně vyvolávaný strach, vraždy a zločinnost větší než jinde. Oskar Krejčí vysvětluje "jistá specifika" USA
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Oskar Krejčí na besedě v Plzni

S odvoláním na výroční zprávu o kriminalitě, kterou vydal statistický odbor Ministerstva spravedlnosti USA Krejčí uvedl, že v roce 2013 bylo ve Spojených státech spácháno 11,2 milionů trestných činů. „Z toho bylo, cituji z oficiálních přehledů, 14 196 vražd, 79 770 znásilnění a 345 031 loupeží,“ uvedl Krejčí.

Ve Švýcarsku je mezi lidmi o polovinu méně zbraní, ale osmkrát méně vražd než v USA

S odvoláním na server GunPolicy.org uvedl, že na sto civilistů připadá v USA 101 zbraň, zatímco ve Švýcarsku, což je po Srbsku nejvíce v Evropě, je to 45,7 zbraní. „Podle statistik OSN připadalo v roce 2012 v USA na sto tisíc obyvatel 4,7 vraždy, ve Švýcarsku ale pouze 0,6 vraždy. Tedy ve Švýcarsku je ve srovnání s USA takřka poloviční nasycenost společnosti zbraněmi, ale je tam téměř osmkrát měně vražd na sto tisíc obyvatel,“ upozornil Krejčí na zajímavý fakt.

Jednou z příčin velkého množství vražd v USA je prý tzv. komercionalizovaný strach, jak o něm mluvil levicový americký režisér Michael Moore. Podle něj má být komercionalizovaný strach uměle vytvořeným strachem, který má vést k nákupu zbraní. „Pořád je nutné se někoho bát – sousedů, Rusů, muslimů, Severokorejců, Marťanů…,“ vysvětluje Krejčí.

Zločin se v USA jeví jako cesta k přežití, nebo zkrakta k hollywoodskému způsobu života

Podle něj je ale strach někdy oprávněný. „Nejedná se pouze o strach z patologického množství vražd, které zpětně vyvolává uspěchané reakce. Připomínám, že oficiální statistiky hovoří o tom, že policisté zabili loni více než 623 civilistů, často z obavy o svůj život,“ uvedl Krejčí s tím, že vysoká kriminalita v USA je dána vystrašeností společnosti, ale i malou sociální jistotou. „Při rostoucí diferenciaci příjmů a majetků se pro značnou část společnosti zločin jeví buď jako cesta k přežití, nebo jako zkratka k hollywoodskému způsobu života,“ myslí si.

A připomíná, že dnes obyvatelstvo Spojených států tvoří 4,4 % obyvatel planety, ovšem vězňové v USA přestavují 21,96 % všech vězňů ve světě. „I takto vypadají důsledky radikálního liberálního individualismu, který by někteří Evropané velmi rádi viděli i na starém kontinentě jako nejvlastnější základ svobody,“ varuje Krejčí před přijímáním všeho, co z USA pochází.

Pro přechod k americkému způsobu života musí Čína zvýšit počet svých věznic osmkrát

Poukazuje v této souvislosti na srovnání s neliberální Čínou, která je zároveň nejlidnatějším státem světa. „Britský International Centre for Prison Studies uvádí, že v USA je, zaokrouhleně, 2,2 milionů vězňů, zatímco v Číně je to jen 1,7 milionů. Už v těchto číslech je naznačen rozdíl. Ten ještě více vynikne při přepočtu na sto tisíc obyvatel. Potom zjistíte, že v USA na sto tisíc obyvatel připadá 698 vězňů, zatímco v Číně jen 119. Kdybych chtěl být zlomyslný, řekl bych, že pro přechod k americkému způsobu života musí Čína zvýšit počet věznic téměř šestkrát,“ podotkl Krejčí.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…