Zaorálek navštíví Jad vašem a palestinské území

05.11.2014 6:28

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes pokračuje v návštěvě Izraele. V Jeruzalémě ho vedle projevu k česko-izraelským vztahům a jednání s dalšími představiteli židovského státu čeká prohlídka památníku obětí holokaustu Jad vašem. Odpoledne šéf české diplomacie zavítá také na palestinské území, kde se v Betlémě seznámí s podmínkami v uprchlickém táboře a v nemocnici, s jejíž výbavou Česko pomáhá.

Zaorálek navštíví Jad vašem a palestinské území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na úvod druhého dne své blízkovýchodní cesty promluví Zaorálek na setkání Izraelské rady pro zahraniční vztahy o česko-izraelských vztazích na pozadí politiky Evropské unie. Česká republika v rámci ní platí za nejbližšího spojence židovského státu, pod novou vládou se ale snaží o sbližování i s arabskými státy v regionu nebo s Íránem, který Izrael vnímá jako svou největší hrozbu.

Z izraelských představitelů se dnes český ministr zahraničí sejde s vůdcem izraelské opozice Jicchakem Herzogem, který nedávno navštívil Česko, či s ministryní spravedlnosti Cipi Livniovou. V památníku Jad vašem pak uctí šest milionů židovských obětí nacistického vyhlazování.

Zaorálka čeká setkání s nejvyššími palestinskými představiteli

Odpolední návštěva palestinského uprchlického tábora a nemocnice maltézských rytířů v Betlémě předznamená čtvrteční závěr ministrovy cesty, kdy se v Ramalláhu na západním břehu Jordánu setká s nejvyššími představiteli palestinské autonomie a zavítá do denního stacionáře pro hendikepované, který provozují moravští bratři.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …