Západ ho zklamal, tak raději počítá ptáky. Sobotní rozjímání se Sašou Vondrou

06.09.2014 9:21

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS) říká v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny, že se teď více věnuje přírodě. Politika ho stále zajímá a sleduje ji, ale je zklamán z toho, co vidí. Především ve vztahu Západu a Ruska. Západ má prý oproti Rusku řadu výhod, ale často je nechce využívat.

Západ ho zklamal, tak raději počítá ptáky. Sobotní rozjímání se Sašou Vondrou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

O prázdninách prý Vondra počítal s ornitology ptáky na Českolipsku. V tuto chvíli se prý raději věnuje přírodě než politice, protože je zklamán z toho, co vidí. Co přesně ho trápí?

„To by bylo na dlouho, ale obecně mě trápí slabost Západu tváří v tvář putinovskému rozpínání. Západ má na jednu stranu neobyčejné schopnosti, neobyčejné bohatství, ale nulovou ochotu konat a ty schopnosti občas i využít,“ míní Vondra. Dneska ale nemá sílu na to, aby to dokázal změnit. Západ prý možná trpí syndromem „zlaté mládeže“ - čím lépe se má, tím míň si toho váží.

V posledních 25 letech jsme zažívali zvláštní stav

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý dělá hrubou chybu, když hlasitě odmítá přítomnost dalších jednotek Aliance na našem území. Vondra nenaráží na radar, ale např. na možnost využít ostravské letiště, na kterém mohou přistávat např. letouny B-52. Přitom by bylo chybou myslet si, že jsme v bezpečí, jak se mohlo zdát posledních 25 let, kdy byla Amerika relativně silná a Rusko slabé. Možná se to mění, a i to je podle Vondry důvod, proč se v poslední době raději věnuje přírodě než politice.

Ruský prezident Vladimir Putin dokázal Západ dobře přečíst a jeho slabosti využít. Již v roce 2008 ukázal, že dokáže zabrat kus území cizího státu, ale je to jen tak malý kus, aby to Západu nestálo za reakci. Této „salámové metody“ využil Putin opakovaně. Západ už by měl konečně říct: „Tak dost."

I sankce přijaté Evropskou unií a Spojenými státy jsou podle Vondry projevem jisté slabosti, neochoty udělat něco razantnějšího - např. rozšířit infrastrukturu k ruským hranicím. Vondra by ani neměl nic proti tomu, kdyby NATO posílalo zbraně ukrajinské armádě. Rusko ostatně totéž dělá pro separatisty, takže proč by se měl Západ držet zpátky?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…