Zaplaťte 1290 Kč, abyste se dozvěděli, jak je Rusko špatné. Od gen. Pavla a dalších

06.06.2022 20:50 | Ze sítí

Ve světle válečného konfliktu na Ukrajině sledujeme snahy o ovládnutí informační dimenze. Rozlišit pravdivou informaci od dezinformace se však zdá být pro českou společnost čím dál složitější disciplínou. Armádní generál ve výslužbě a jeden z kandidátů na prezidenta Petr Pavel se spolu s dalšími osobnostmi rozhodl šířit osvětu, ne však zadarmo. Za online sledování kurzu kritického myšlení požaduje organizátor zaplatit 1290 korun. Za to slibuje mimo jiné vědomosti o skutečných cílech Ruska na Ukrajině a o jeho válečné propagandě.

Zaplaťte 1290 Kč, abyste se dozvěděli, jak je Rusko špatné. Od gen. Pavla a dalších
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí
Téma dezinformací je populární už nějakou dobu, slovo se hojně skloňovalo už při epidemii covidu. Tehdy spisovatel a „datový vědec“ Petr Ludwig propagoval svůj webinář, kurz kritického myšlení, který na pomoc evidentně nepříliš vzdělaným Čechům nabídl zdarma, aby nevěřili různým zkazkám o covidu. Nyní jeho firma pořádá konferenci na téma kritického myšlení. Ovšem od dob covidových se leccos změnilo. Například tematika bude převážně zaměřena na dezinformace údajně šířené Ruskem.

A hlavně, účast nebude zadarmo. Pořadatelé si za účast účtují částku 1290 Kč, což je více, než si účtuje ledasjaká hudební skupina. A to i od těch, kteří kurz budou sledovat online.

Stejnou částku pak za kurz kritického myšlení zaplatí zájemci, kteří se konference zúčastní fyzicky 8. června od 17 do 22 hodin v pražském kině Lucerna.

A co všechno nová konference Kritické myšlení nabízí? Harmonogram se skládá z několika hlavních témat. Jedním z nich jsou například hybridní hrozby ze strany Ruska, o nich bude přednášet hlavně generál Petr Pavel.

„Rusko vede hybridní válku nejen proti České republice již řadu let, ale až invaze na Ukrajinu odhalila skutečné záměry Vladimíra Putina. Nedílnou součástí Putinovy strategie je podlamování odolnosti a rozdělování společností v zemích EU a NATO prostřednictvím dezinformací a podněcování radikalizace. Přednáška se zaměří na cíle a nástroje současné agrese Ruské federace proti Ukrajině a Západu,“ zní upoutávka k přednášce pod názvem „Putinova válka: Jaké jsou cíle a nástroje ruského diktátora“.

V tématu hybridních hrozeb pak má pokračovat Jessika Aro, přední světová osobnost a expertka na téma dezinformací. Ve své přednášce vysvětlí, jak Kreml vnímá informační válku proti Západu a jakými kanály jí vede.

Zaměří se hlavně na ruské trolly, jak využívají sociální sítě, včetně dopadů, které to má na skutečné lidi. Zároveň představí možnosti, jak se ruské informační válce bránit. 

Konference se bude věnovat i otázce konspiračních teorií v podání spisovatelky a specialistky na propagandu a dezinformace Petry Mlejnkové. Hovořit bude o tom, jak konspirační teorie konkrétně s radikalizací souvisí, co zvyšuje naši zranitelnost vůči konspiračním teoriím a co se s tím dá dělat.

„Ač na nás může řada konspiračních teorií působit bizarně a směšně, pro jiné jde o nezpochybnitelný fakt či dokonce spoušť pro násilné jednání. Konspirační teorie neodmyslitelně patří k radikalizaci jednotlivců a skupin,“ zní krátký úvod k obsahu její přednášky.

Dalšími řečníky jsou také vědkyně a polární ekoložka Marie Šabacká, která promluví ke Green Dealu z pohledu kritického myšlení.

Dále konzultant GrowJOB Institute Lukáš Hána, jenž poradí, jak díky kritickému myšlení pomáhat a žít naplněnější život.

Detailní analýze covidu se ve své přednášce bude věnovat vakcinolog Daniel Dražan.

Přednáška o strategické komunikaci, a sice jak lze předejít rozdělení společnosti, bude v režii behaviorálního ekonoma Lukáše Tótha.

Cílem konference je podle organizátorů a řečníků předat znalosti, jak zlepšovat své kritické myšlení. „Pokud lépe rozumíme tomu, jak věci doopravdy fungují, dokážeme dělat lepší rozhodnutí,“ uvádějí s tím, že v internetovém prostoru jsou přehršle informací, v nichž je stále obtížnější se vyznat – a tedy věří, že touto cestou dají lidem návod, jak správně zhodnotit, čemu skutečně věřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…