Zaplaťte si za lepšího lékaře, umožnil Heger. Právníci: Ale to má být zadarmo

25.04.2012 10:29

Termín se neúprosně blíží a nemocnice proto na cenících svých lékařů pracují na plné obrátky. Zároveň se ale ozývají první hlasy právníků, kteří tvrdí, že plán ministra zdravotnictví nemá oporu v zákonech a je tedy v podstatě ilegální. Informují o tom Lidové noviny.

Zaplaťte si za lepšího lékaře, umožnil Heger. Právníci: Ale to má být zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál v rozhovoru pro deník prohlásil, že "volbu lékaře zákon popisuje jako bezplatné právo každého pacienta". "Výběr lékaře není nadstandard," konstatoval právník. Dodal, že lékaři by mohli v extrémním případě dokonce stanout i před soudem za "neoprávněné obohacování".
 
Téměř totožný názor vyslovila pro Lidové noviny i advokátka Monika Barešová z Roudnice nad Labem. "Zákon nelze nahradit vyhláškou či věstníkem. Pokud není připlácení jednoznačně stanoveno zákonem, zůstává nelegální," upozornila právnička.
 
Opačný názor ovšem zastává náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle jeho slov má pacient právo na volbu nemocnice, nikoliv lékaře.


 
Lidové noviny ale konstatují, že týden před rozjezdem plánu nemá ministerstvo doposud vyhotovenou vyhlášku, která by upravovala ceníky lékařů. Některé zdravotní ústavy proto váhají se zavedením plánu. Podle Lidových novin prý některé nemocnice své lékaře nezpoplatní. "Jsme superspecializované pracoviště. Já vypíši naši operaci jen tomu, kdo je odborně způsobilý ji udělat," řekl deníku Jan Pirk z pražského IKEMU.
 
Ceníky zatím realizovaly pouze tři významné nemocnice: na pražských Vinohradech, v Hradci Králové a fakultní nemocnice v Olomouci. Se zavedení placených výkonů lékařů jsou ale nespokojeny menší nemocnice. Obávají se totiž, že jim lékaři utečou do větších klinik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…