Zapomeňte na tradiční pohlaví. Aktuálně.cz představilo dvě nebinární osoby. Česká označení jsou pro ně omezující

13.06.2021 17:36

Atrin Matuštík a jeho kolega se necítí být ani mužem, ani ženou. Jsou nebinární. O svém světě a používání českého jazyka se rozhovořili pro server Aktuálně.cz.

Zapomeňte na tradiční pohlaví. Aktuálně.cz představilo dvě nebinární osoby. Česká označení jsou pro ně omezující
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Matuštík v minulosti vystupoval jako žena, nyní o sobě hovoří v mužském rodě. A to již dva roky, od svých 26 let. Nepoužívá experimentální zájmena typu "one", protože je dle svých slov příliš konzervativní. Mluví ale o sobě jako o nebinárním. Nebinární lidé přizpůsobují i svou češtinu. Například střídají rody, onikají nebo vytvářejí právě zcela nová zájmena.

„Není to tak těžké, jakmile si to zažijete. V okolí mám víc lidí, u kterých hned nepoznám jejich pohlaví, když se na ně podívám, tak odposlouchám, v jakém rodě o sobě hovoří,“ uvedl Matuštík, jenž se sám českým jazykem zabývá i po profesní stránce. „Já o sobě mluvím v mužském rodě a většinou si toho druhý člověk všimne a zeptá se,“ poznamenal, že kolegy a kolegyně nechává, aby si sami rozhodli, jak s ním budou hovořit.

Oproti tomu jeho kolega se snaží rodu vyhýbat úplně. „Když se i moje okolí vyhýbá rodu ve spojitosti se mnou, tak je to pro mě příjemné. Je mi ale jasné, že na to náš jazyk není úplně vhodný, takže se nijak nezlobím, když pro mě nějaký rod lidé použijí,“ uvádí student královéhradecké pedagogické fakulty. Podle svých slov jej někteří vyučující oslovují ženským rodem, někteří mužským. On sám vnímá češtinu jako limitující a tak je pro něj osvobozující angličtina, kde se pro nebinární osoby ujalo zájmeno they a them. A co na nebinaritu říká rodina? Příliš ji prý nechápe.

Takové problémy naopak nezná Matuštík. Rodina jeho nebinární jazyk poměrně snadno přijala, Matuštík má navíc manžela, jenž je heterosexuálním mužem. Děti Matuštík se svým partnerem neplánuje. „Kdybych měl mimino, jezdil s kočárkem a lidé by se mě ptali, jestli je to chlapeček, nebo holčička, moc bych si to užil, neřekl bych to nikomu,“ řekll Matuštík, jenž se domnívá, že do určitého věku nemá smysl vyjadřovat něčí identitu skrze jeho pohlavní orgány.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…