Zavírači se mohou radovat, Škodovka s Toyotou zastavují výrobu. Ale kvůli nim to není

19.03.2021 19:00

Automobilky výrazně omezují výrobu. Nejsou prý polovodiče a čipy z USA a může za to zima v Texasu. Na Kolínsku v Toyotě klesla za poslední rok výroba údajně o desítky procent. Podobně jsou na tom i ve Škodovce. Vypadá to, že se pomalu začíná plnit sen všech zavíračů průmyslu a omezovačů výroby... Jak dlouho to ale vydrží ekonomika?

Zavírači se mohou radovat, Škodovka s Toyotou zastavují výrobu. Ale kvůli nim to není
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Různá uskupení, jako je třeba v Česku působící Iniciativa Sníh nebo její britská odrůda Zero Covid, jež má své podporovatele i v Česku, se snaží ze všech sil prosadit různá omezování výroby průmyslových podniků, s cílem zamezit šíření koronaviru.

Iniciativa Sníh například na svých stránkách doslova uvádí, že krátký intenzivní lockdown je možná nepříjemný a nepopulární, ale zároveň nutný. „Prosazujeme minimalizaci šíření viru jako nejlepší cestu k ochraně životů i ekonomiky a návrat k běžnému životu,“ uvádí.

Britská skupina Zero Covid na svých stránkách píše: „Spojené království se musí snažit eliminovat Covid-19. K tomu musí zavřít nebezpečná pracoviště, podporovat izolaci a spustit testování a trasování ve veřejném sektoru.“ Požadavky na omezení průmyslu se také často ozývají ze sociálních sítí, vláda však k uzavření průmyslu sáhnout zatím nehodlá.

Nyní to vypadá, že k omezování provozu továren začíná docházet tak jako tak.

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic  z Kolína totiž již od pondělí zastavuje na čtrnáct dní výrobu automobilů. Důvodem je prý nedostatek polovodičů a čipů z USA, které jsou nezbytné při konstrukci vozů. Stejné problémy má třeba i Škoda Auto, která již výrobu omezuje.

„Situaci zavinily nepříznivé povětrnostní podmínky v Severní Americe,“ prohlásil možná trochu překapivě mluvčí firmy Tomáš Paroubek. Za jakých podmínek budou zaměstnanci nadcházející dva týdny doma, Paroubek nedoplnil. Toyota Motor Manufacturing zastavila své výrobní linky již jednou, před rokem, a to kvůli špatnému vývoji pandemie koronaviru.

Společnost je jedním z největších českých exportérů a největší zaměstnavatel na Kolínsku. Podle Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147.865 aut.

Podobně špatně je na tom i mladoboleslavská Škoda Auto. „Situaci zhoršily v únoru i sněhové bouře v Texasu, kde tamní velcí výrobci čipů museli zastavit nebo omezit produkci. Z tohoto důvodu nelze vyloučit další přizpůsobování výroby. V závislosti na nové situaci v oblasti zásobování učiní společnost Škoda Auto vše, aby udržela stávající výrobu a po obnovení dodávek dokompletovala hotové vozy,“ řekla mluvčí Škody Martina Gillichová.

A problém se týká nejen automobilek, ale i výrobců elektroniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…