Zbavme se těch rádobyreforem, volá nový ministr zdravotnictví

23.02.2014 8:54

„Kroky minulé vlády byly chaotické a nepromyšlené,“ kritizuje bývalý kabinet ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Domnívá se proto, že české zdravotnictví je potřeba především zklidnit. Uvedl to ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Zbavme se těch rádobyreforem, volá nový ministr zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Nemocnice na pokraji finančního kolapsu, pacienti, kteří kvůli poplatkům zvažují, zda si mohou návštěvu lékaře dovolit a krachující lázně ve jménu zlatého telete úspor. Podstatně důležitější než nápady ve stylu „zrušíme deset tisíc lůžek" je, podle mého názoru, zabezpečit lidem dostupnou zdravotní péči,“ zdůrazňuje ministr.

Zdravotnictví je podle jeho názoru zapotřebí finančně stabilizovat, a to především napravením „rádobyreforem“, které se prý ukázaly jako destruktivní. „Jestliže jsme se rozhodli jít cestou zrušení poplatků, musíme tomu přizpůsobit i okolnosti a upravit legislativu tak, aby odpovídala situaci před zavedením poplatků. Pokud bychom to neudělali, dostali bychom systém znovu na pokraj kolapsu,“ varuje.

Celý text ZDE.

Systém poskytování zdravotní péče hodnotí pozitivně, domnívá se, že je u nás na velmi vysoké úrovni – lidé mají k dispozici prostředky sofistikované léčby, o jakých si v některých jiných zemích mohou nechat jenom zdát. To prý ale samozřejmě stojí peníze.

Česko nepatří mezi marnotratné země

„Paradoxně pokud srovnáme, kolik peněz dávají do zdravotnictví ostatní země EU a ČR, zjistíme, že rozhodně nepatříme mezi marnotratné země. Za léky se tady utrácelo víc než je nutné, problém byl ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, žáby na prameni, které brzdily miliardové úspory, jsem již odstranil, mám tendenci problémy řešit a ne o nich pouze diskutovat,“ poznamenává Němeček.

Zdravotní pojišťovny tady dle jeho slov nejsou od toho, aby dozorovaly hospodaření nemocnic, to je povinnost jejich zřizovatele, tedy státu, kraje či města. Role lékaře je pak prý jasná, vždy bude mít více odborných informací než pacient, proto rozhoduje o tom, jaká bude u konkrétní indikace nejvhodnější léčba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…