Zbláznil se Ústavní soud? Právník sepsal text k verdiktu nad hoteliérem z Ostravy

11.05.2019 14:42

Nedávno jeden z ostravských hotelů odmítl ubytovat Rusy, protože nepodepsali prohlášení odsuzující anexi Krymu. „Zbláznil se Ústavní soud, když hoteliérovi ‚schválil‘ kádrování ruských turistů?“ podivuje se právník Petr Suchomel nad konstatováním Ústavního soudu, že nešlo o diskriminační postup. Bezpochyby by to podle něj platilo, kdyby řešil obchodní spor. K posouzení však dostal politický protest. Stávku. Ve svém komentáři pro MF Dnes se zamýšlí, zda se stávka obejde bez porušování pravidel.

Zbláznil se Ústavní soud? Právník sepsal text k verdiktu nad hoteliérem z Ostravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Když hoteliéra z Ostravy vytočila protiprávní okupace Krymu, nad kterou mezinárodní společenství přimhouřilo oko, rozhodl se jít vědomě za hranu: Vyvěsil ceduli, že neubytuje žádného Rusa, pokud písemně neprohlásí, že s anexí nesouhlasí. „Když to hoteliér dělal, muselo mu být jasné, že Rusům jako zákazníkům těžce křivdí,“ podotýká právník Suchomel s tím, že právě ta křivda však byla podle Suchomela „kořením protestu“.

V minulém týdnu se hoteliéra zastal Ústavní soud a obrátil tím proti sobě obrovskou vlnu hněvu. Je to prý nejhorší nález ctihodné instituce za třicet let. Soud údajně legalizoval diskriminaci, po Rusech teď budou nutně následovat černoši, homosexuálové nebo ženy. „Problém této masivní kritiky je v tom, že si na rozdíl od Ústavního soudu nevšímá motivace hoteliéra, která je na příběhu nejpodstatnější,“ zdůrazňuje právník.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí
Za hranu šel vědomě, s cílem upozornit na bezpráví. Zbývá tak prý vyřešit už jen to, jestli to poněkud nepřehnal. Suchomel dává za příklad, že právo železničáře nevypravit vlak, když ho naštve premiér, je chráněné ústavně. Z původního pojetí stávky zaměstnanecké, která směla začít až po krachu kolektivního vyjednávání, se postupně vyklubalo široké právo na stávku politickou. Ustanovení zákoníku práce o porušení pracovních povinností se proto nepoužije.

Zato přirovnání ostravského hotelového happeningu ke stávce je podle Suchomela snahou vymezit pole, na kterém by se měla diskuse o tomto vědomém excesu pohybovat. „Vyvést ji z bludiště dohadů, zda obchodník ve svém byznysu nepoškodil konkrétní zákazníky, tam, kam patří – k debatě o mezích oprávněného politického protestu,“ uvádí právník.

To je podle právníka otázka osobní citlivosti, politické i hodnotové orientace diskutujícího. Doleva tíhnoucí příznivec širokého pojetí politické stávky by se prý měl hoteliéra zastat. Ústavní soud ho podržel naopak z pravých pozic – podnikání je širším výrazem práva vlastnit majetek a vlastník-podnikatel skrze ně může zlepšovat svět dle svých soukromých preferencí.

Není se co divit, že se dva sousedé, kolegové, ale ani spolustraníci či ústavní soudci neshodnou v posouzení jemných nuancí protestu, který nikomu neublížil. „Ústavní soud v tomto případě udělal správně, že se zabýval pravou motivací protestujícího,“ míní Suchomel. „Nepokládal si otázku jen tak, zda Rus a Američan dostali na trhu stejné pokoje. Věděl, co hoteliér udělal – nebyl to obchodní krok, ale politická demonstrace,“ glosuje přístup Ústavního soudu.

V otázce osobní citlivosti k tomu, kdy už se dají obecně závazná pravidla včetně zákonů „vyřadit ze hry“, má nicméně autor tohoto textu mírně blíže k soudci, který s verdiktem nesouhlasil a do svého odlišného stanoviska napsal: „Vše je nakonec vždy otázkou míry.“ Míra se v tomto případě musí nabírat hlavně poměřováním významu dvou proti sobě stojících zájmů.

Jedním je zájem českého soukromníka vyjádřit se k mezinárodní politice, druhým právo ruských občanů na to, aby se k nim zdejší podnikatelé nechovali jako ke kusu hadru na základě znaku, který si většina z nich nevybrala – příslušnosti ke státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…