Zbořil radí Jourové: Pokud chcete hledat dezinformace, začněte od Kavčích hor

09.01.2021 8:37

Politolog Zdeněk Zbořil se zaměřil na fungování médií, která se předhánějí v tom, kdo přinese větší aféru. Obavy místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové, že nás někdo dezinformuje a manipuluje námi, označuje za liché. „Měla by se obrátit na ta největší mainstreamová média včetně televizí. Česká televize či TV Barrandov jsou v čele dezinformací,“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizprávy.cz.

Zbořil radí Jourové: Pokud chcete hledat dezinformace, začněte od Kavčích hor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí
„Skutečně se mi zdá, že spousta lidí si myslí, že aféra je nejvyšší formou existence občanské společnosti,“ uvedl Zbořil. Podle něj se dění ve světě zredukovává na to, co si některý redaktor či některá redakce nebo některé médium myslí o tom, co by lidé měli vědět, ačkoliv to lidi nezajímá.

A cesta do tohoto nevědění je vyznačena titulky. „Titulky jsou zajímavější než zpráva a jsou některá média, která dokonce publikují takové zprávy nebo takové články, kdy ten titulek vůbec neodpovídá obsahu,“ všímá si.

Možným důvodem, proč se tak děje, je podle Zbořila skutečnost, že média se stala tou pověstnou čtvrtou mocí, dokonce by se dalo říct velmocí – když média dělají politiku. „To znamená, že především politikaří anebo si to svoje zpravodajství a své zpravodaje připravuje jako politické zástupce politických osobností,“ pokračuje Zbořil. S tím, že je typické, že právě z politologů nebo z lidí zabývající se studiem politiky, se stávají politruci. „Tedy místo toho, aby studovali, tak dávají pokyny a instrukce, jak se lidé v politice mají chovat, a proto právě potřebují mimořádné události,“ podotýká.

Zmínil i příklad ze zahraničí, např. aféry v USA. „Proto je v amerických volbách, kterými se již živíme nejméně půl roku, tedy myslím chaosem kolem amerických voleb, nejzajímavější zprávou to, že vtrhli lidé na Kapitol a chtěli ho obsadit, což vlastně nevíme. Ale už vlastně jen víme, že se tam skupina lidí dostala. Kdo ti lidé jsou, nevíme,“ zmínil, jak tato aféra žije a je mnohonásobnou skutečností.

Na Slovensku existuje skutečná aféra, sebevražda bývalého policejního prezidenta, o které je publikována zpráva, že to nebyla sebevražda, ale byla to vlastně vražda a že velká média tu zprávu vlastně zamlčují. „Oni o tom nepíší, ale o to větší zájem je pak o alternativní média a úvahy o konspiracích. Ale ta událost, která je jistě odsouzeníhodná a politováníhodná, není prezentovaná jako aféra, protože si mediální mágové nemyslí, že to aféra je. Nebo nechtějí, aby aférou byla,“ glosuje dění Zbořil.

Pozastavuje se i u dění v Hongkongu, kde došlo k zatčení 50 prodemokratických politiků. „A z toho se najednou stane aféra, která se možná do našich médií dostává proto, aby se zmenšil dopad majdanizace amerických politických aktivit,“ přemítá Zbořil. Z té aféry hongkongské si máme pamatovat,  že jeden zatčený, a dokonce už propuštěný na kauci, je americký státní občan.

„Nikdo tam v té souvislosti nemluví o historickém kontextu, třeba o  čínském ‚století ponížení‘, které je v Číně mnohem atraktivnější téma než to, že nějací Američané přijíždějí bojovat do Hongkongu za lidská práva a snaží se o jejich ochranu tím, že vyvolávají pouliční demonstrace,“ zmiňuje Zbořil.

Afér je příliš a jsou, podle Zbořila, popisovány tak, aby byly přijatelné nikoliv pro politiky, ale zejména pro média – aby jim v první řadě především plnily rozpočty a dokonce i přinášely zisk. A také, aby jim pomáhaly manipulovat politikou. „Takže obavy paní Jourové, že někdo nás dezinformuje a manipuluje námi, jsou liché. Měla by se obrátit na ta největší mainstreamová média včetně televizí,“ podotýká.

Konkrétně zmiňuje Českou televizi či TV Barrandov. „ČT samozřejmě jede také na této vlně dezinformací, ale nechová se jinak než všechny ostatní. To nemluvím třeba o TV Barrandov, která je úplně vedená v dezinformačním duchu a ve vymýšlení afér,“ uzavírá Zdeněk Zbořil.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…