Zbyde na nás méně peněz, upozornil Sobotka. A poslal vzkaz do Bruselu

24.06.2016 22:48

Exkluzivním hostem pátečních Událostí, komentářů České televize byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hned na úvod uzemnil předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, když připomněl, že on o podobě Brexitu rozhodovat nebude. Českým občanům vzkázal, že díky odchodu Velké Británie z EU zůstane méně eurodotací pro nás. Nakonec prozradil, co mu na EU opravdu vadí.

Zbyde na nás méně peněz, upozornil Sobotka. A poslal vzkaz do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Český premiér prý zažil zvláštní ráno. „Příliš veselé ráno to nebylo. Od rána přemýšlím o tom, jaké důsledky to bude mít, a myslím, že to nebude zcela jasné ani za týden, ani za měsíc a možná ani za rok. Nicméně je to odchod Velké Británie z Evropské unie, nikoli konec Evropské unie jako takové,“ konstatoval Sobotka.

Po návštěvě Rakouska oznámil, že se shodují české a rakouské pohledy co dál s EU. Je prý třeba ji změnit zevnitř. A jak bude vypadat Brexit? To není věc, o které bude rozhodovat předseda Evropské komise. Na tom se musí jednomyslně shodnout celá Evropské rada,“ doplnil český předseda vlády.

Považuje za logické, že současně britský premiér David Cameron odchází z pozice nejmocnějšího politika Spojeného království. Ta jednání o vystoupení by měl vést nový premiér, někdo ze zastánců Brexitu,“ zaznělo nikoli poprvé z úst premiéra. Zdůraznil také, že nečlenové EU nemohou mít stejné výhody jako jeho členové. Byl to David Cameron, který přišel s tím, že uspořádá referendum o vystoupení z Evropské unie. To nebyly Česká republika, Maďarsko nebo V4,“ upozornil host. Britové proto teď musejí nést odpovědnost za své rozhodnutí. Notně poklesne vliv Británie na dění na kontinentu.

Zbyde na nás méně dotací, varoval premiér

Brexit však bude mít jasný dopad i na Česko, a to skrze rozpočet EU. Faktem totiž je, že po odchodu Velké Británie zůstane méně evropských dotacích k přerozdělení. „Je zřejmé, že Brexit bude mít jasné dopady na evropský rozpočet. V příštím finančním období bude k dispozici podstatně méně prostředků. Velká Británie je jedním z velkých přispěvovatelů do rozpočtu,“ připomněl předseda vlády.

„Evropská unie se teď musí změnit, a to bez ohledu na Brexit. Já chci, aby Evropa byla akceschopnější, aby byla pružnější, aby tam bylo méně byrokracie,“ popisoval své následné představy o dalším osudu EU Sobotka. „Já nechci přenášet, které má naše vláda v oblasti azylové politiky na Evropskou komisi,“ doplnil český šéf kabinetu.

Konstatoval také, že jako členové EU máme na kontinentu větší vliv, než bychom měli jako izolovaně stojící národní stát.

Českému premiérovi podle všeho opravdu vadí zbytečná byrokracie. Nepozdává se mu např., že EU odmítá uznat naše dřívější posudky dopadu dopravních staveb na životní prostředí, což zdržuje realizaci dopravních staveb. A ještě víc ho pálí jiná věc. „Mě spíš zajímá jiná věc. Zajímá mě, jak dopadne ta směrnice, která se týká držení zbraní a s níž má Česká republika docela problém,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…