Zdechovský: Scholz nebude k ČR smířlivý jako Merkelová

08.12.2021 11:18

„Já čekám, že ta politika nebude k Čechům tolik smířlivá, jako byla za Angely Merkelové.“ Europoslanec Tomáš Zdechovský krátce okomentoval zvolení sociálního demokrata Olafa Scholze novým kancléřem a popsal, na co bychom se měli připravit.

Zdechovský: Scholz nebude k ČR smířlivý jako Merkelová
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Jedna velká evropská politická éra je za námi. Německou kancléřku Angelu Merkelovou, která v Německu vládla 16 let a která významně ovlivňovala politiku celé Evropy, dnes s definitivní platností v kancléřském křesle vystřídal sociální demokrat Olaf Scholz.

„Já čekám, že ta politika nebude k Čechům tolik smířlivá, jako byla za Angely Merkelové,“ poznamenal Zdechovský před kamerami ČT s poukazem na to, že Merkelová rozuměla střední Evropě, rozuměla některým psychologickým bariérám mezi západní a východní Evropou.

Nový kancléř Olaf Scholz už dal najevo, že by chtěl v některých oblastech EU posunout kupředu a to i za cenu toho, že některé věci nebudou rozhodnuty za souhlasu všech členských států EU, ale jen většiny států tak, jak s nimi pracuje Lisabonská smlouva.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Otázkou podle Zdechovského je, jak se bude nový německý kancléř stavět k Rusku. Zda se bude snažit jednat s Vladimirem Putinem podobně konsenzuálně, jako se o to snažila Angela Merkelová, nebo přitvrdí. Další otázkou bude, jak se bude nový německý kancléř stavět k Polsku a k Maďarsku, k možnému přitvrzení vůči těmto zemím kvůli tomu, jak je v těchto zemích nakládáno s některými zásadami právního státu.

„Můžeme to vztáhnout i na Českou republiku. Vezměte si, jak dlouho se řešil střet zájmů (Andreje Babiše) a jak dlouho nechtěla Evropská komise ten problém skutečně vyřešit,“ dal Zdechovský příklad z trochu jiného soudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…